Sport

2018.09.19. 09:16

Tiszta vizet szeretnének önteni a pohárba

Nyíregyháza - Fucsovics Márton Metzben folytatja a versenyzést és párosban is pályára lép.

Nyíregyháza - Fucsovics Márton Metzben folytatja a versenyzést és párosban is pályára lép.

Ismét a nyilvánosság elé lépett Fucsovics Márton, ezúttal is a közösségi oldalán írt a közte, illetve a Babos Tímea, valamint a szövetség között elmérgesedett viszonyról. A közleményt teljes terjedelmében közöljük

Gratulálnak a csapatnak

„Fontosnak tartottuk, hogy a csehek elleni Davis-kupa összecsapás végéig a mérkőzésekre koncentrálódjon a figyelem, és ezúton is gratulálunk a csapatnak a figyelemreméltó helytállásért. Mostani levelünket a tágabb értelemben vett teniszcsaládnak, a magyar tenisz valamennyi szereplőjének szánjuk, mert nincs lehetőségünk mindenkihez közvetlenül, személyesen eljutni.

– Az elmúlt időszakban közzétett megnyilvánulásaink kapcsán voltak, akik felvetették, hogy némelyik kevés konkrétumot tartalmaz, az egész felháborodás anyagi természetű, illetve a közvélemény bevonása nem a legmegfelelőbb fórum a problémák megoldására. Az észrevételeket tiszteletben tartjuk, de a helyzetünkből, és a birtokunkban lévő konkrét információinkból adódóan továbbra is felelősségünknek érezzük, hogy hangot adjunk elégedetlenségünknek, építő jellegű javaslatainknak.

– A Kiemelt Sportágfejlesztési Program keretében a kormány nagyon komoly mértékben támogatja a sportágunkat, gyakorlatilag minden lehetőség adott számunkra, így a teniszcsalád közös feladata és felelőssége, hogy olyan felnőtt és utánpótlás szakmai programokat fogadtassunk el, amelyek megfelelő helyzetet teremtenek a kluboknak és játékosoknak, valamint csökkentik a sportág valamennyi szereplőjének terheit. A fejlesztésre és versenyrendezésre szánt állami forrásokat a hazai tenisz fejlődését leginkább szolgáló módon kell felhasználni, a pénzügyi gazdálkodást érthetőbbé, átláthatóbbá kell tenni és nem utolsósorban pedig a szövetségnek szolgáltató szervezetként és nem klubként kell működnie.

Újabb ügyek kerültek elő

– Sajnos, a korábban felvetett és érzékelt ellentmondások száma nem csökkent, sőt, újabb ügyek kerültek elő. Több mint elgondolkodtató, hogy a médiában arról lehet olvasni, már minisztériumi szinten is szemet szúrt, hogy évről évre több száz millió forint megy el ideiglenes teniszpályák építésére, illetve az Állami Számvevőszék szabálytalanságokat állapított meg a Margitszigeti Nemzeti Tenisz Versenyközpont beruházás-előkészítésének ellenőrzése során. Ezen hírek egyike sem vet jó fényt a sportágunkra, annak tisztaságára. Az is kérdéseket vet fel, hogy miközben a szövetség többször azt állította, a csehek elleni, illetve a korábbi DK-meccseket azért kellett ideiglenes helyszínen megrendezni, mert az ITF ragaszkodott a 4000 férőhelyes lelátóhoz, addig Svájc most hétvégén egy 2600 férőhelyes csarnokban fogadta a svédeket. Még ha 4000 férőhellyel számolunk, akkor is szóba jöhettek volna olyan helyszínek, ahol csak a meglévő infrastruktúrát kellett volna alakítani, és nem a nulláról felépíteni az egész helyszínt.

– Nem lehet véletlen az sem, hogy a közelmúltban az MTSZ három elnökségi tagja is lemondott, az pedig kifejezetten elszomorító, hogy ezt követően a Szövetség csak ennek a három tagnak az újraválasztására, egy napirendi ponttal hív össze rendkívüli közgyűlést.

Vannak még információik

– Pedig a közelmúlt történései után egy közgyűlés lenne a tökéletes alkalom arra, hogy nyíltan beszéljünk a konkrét problémákról, és ne a médián keresztül üzenjenek egymásnak a felek. Ehelyett a közgyűlés kizárólag a jelenlegi struktúra megszilárdítását kívánja szolgálni.

– Ahogy utaltunk rá, további információkkal és konkrétumokkal is rendelkezünk, de ezeket nem a nyilvánosság és a média bevonásával kívánjuk megvitatni, hanem azt szeretnénk, hogy a tenisztársadalom valamennyi szereplője csatlakozzon a kezdeményezésünkhöz, aki egyetért azzal, hogy tiszta vizet kell önteni a pohárba, és meg kell teremteni a megújulás lehetőségét. Kérjük, aki velünk együtt válaszokat szeretne kapni, az a [email protected] címen egy rövid üzenettel, támogató aláírással erősítse meg szándékát. Sportbaráti üdvözlettel: Temesvári Andrea, Markovits László, Sávolt Attila, Fucsovics Team, Babos Csaba”

Kemény ellenféllel kezd

A világranglistán 43. helyen jegyzett teniszező az US Open után szerdán ismét pályára lép, mégpedig Metzben, a Moselle Open ATP-250-es versenyen (501 345 euró, kemény pálya) indul. Egyesben a hatodik helyen kiemelt Adrian Mannarino (32.) ellen kezd, a két teniszező most találkozik először egymással a pályán.

Marci párosban is megméretteti magát, itt egyébként a 248. a ranglistán. Párja a korábbi wimbledoni partnere, a német Mischa Zverev (egyesben 63., párosban 106.) oldalán indul, a nyolcaddöntőben a Peter Gojowczyk (egyesben 45., párosban 803.), Fabrice Martin (párosban 70.) német-francia duóval találkoznak.

ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!