Sport

2018.11.07. 14:58

Nyíregyházi Rally - Ilyen még nem volt a hazai rali történetében

Nyíregyháza - Európa-bajnoksági futamot céloztak meg, pénteken a nyíregyházi belvárosban fognak versengeni az autósok.

Nyíregyháza - Európa-bajnoksági futamot céloztak meg, pénteken a nyíregyházi belvárosban fognak versengeni az autósok.

Ilyen még aligha a volt, így is megadták a módit. Szerdán a nyíregyházi Városháza Krúdy termét szinte megtöltötték az I. Nyíregyháza Rallye sajtótájékoztatójának résztvevői, meghívottak és amédiumokat képviselők.

Tóth Anita sajtófőnök üdvözlése után Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke kapta meg a mikrofont.

- Sok munkánk van abban, hogy Nyíregyházán ismét legyen rali és még több lesz, hogy a terveinknek megfelelően Európa-bajnoki futamot rendezhessünk. Régen volt olyan, hogy a bajnokságban az utolsó futam döntsön, most ez a helyzet. A jövőre tekintettel már a mostani versenyt úgy terveztük, hogy feleljen meg a kontinesbajnoki előírásoknak, amelyek megfigyelők és promóterek fognak árgus szemekkel figyelni - így Oláh Gyárfás.

- Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek után a rali ismét visszatér Nyíregyházára. Úgy érzem készen állunk egy ilyen szintű versenyre és azért adtuk a hétvégi találkozónak, hogy első Nyíregyháza Rally, mert szeretnénk másodikat, harmadikat és így tovább. Hosszú távon stratégiai feladatként kezeljük a versenyt. Mivel egy ilyen rangos belvárosi rendezvény útlezárásokkal is jár, kérjük a városlakók megértését és türelmét. - így dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere.

- Egy borzalmasan nehéz szezon végéhez érkeztünk, és az utolsó futam is izgalmakat ígér. Bízom abban, hogy balesetmentesen ér véget majd a verseny- tudatta Berényi Ákos a rali szakág vezetője.

- Ez egy grandiózus rendezvény lesz, amellyel szeretnénk megfelelni a nemzetközi előírásoknak a kandidálásnak - vette át a szót Adamovits Márk főrendező. Hatszázan dolgoznak a hét végén, 52 önkormányzattal vagyunk kapcsolatban, olyan versenyt szeretnénk csinálni, amilyen még nem volt. A nyíregyházi négy kilométeren kívül a Zemplénben 113 kilométernyi utat zárunk le. Lesznek új útvonalak, a leghosszabb gyorsasági 26 kilométeres, amire még nem volt példa a hazai pályákon. Ami a pénteket illeti, az első verseny bizonyára nehéz lesz, hiszen egy délutánra szinte lezárjuk a belvárost. A szombati és vasárnapi szakaszokon mindössze húsz kilométere a természetvédelmi terület az útvonal többi részén ott lehetnek az érdeklődők. Szurkolói pontokat alakítunk ki, ahol lelátó, kivetítő, vécé és büfé is várja a nézőket, hiszen az eddig megszokottakhoz képest többet kell a adni a nézőknek.

- Az előttem szólok már sokat elmondtak, azt fűzném még hozzá, hogy többet kell adni a nézőknek, mint ami eddig volt a hazai versenyeken. Mi erre is fókuszáltunk. Szombaton a másik gyorsaságit élőben nézhetik meg a Kossuth téri kivetítőn. Nem csak a a fanatikus ralikedvelőket szeretnénk kiszolgálni, hanem olyanokat is szeretnénk megfogni akik eddig nem tartozta a ralikedvelők táborába - szólt Őry Tamás a verseny társrendezője.

A végső abszolút bajnoki címre még négyes esélyek, és ne feledjük egy, hogy a zárófutam másfeles szorzóval bír.

- Az egész versenyévet szoros küzdelem jellemezte, bizonyára így lesz az most is. Kicsit több lesz a gyorsasági mint ami itthon megszokott volt, de fel vagyunk készülve, remélhetőleg az időjárás is kegyes lesz és sikerrel zárjuk a hétvégét- vélekedett Hadik András, aki navigátoraival három futamot nyert meg, és az éllovastól kilenc, a második helyzettől egy pontra van.

- Remélem én jobban fogok örülni a vasárnapi díjkiosztón mint a riválisain. Nagy taktikázásra nincs lehetőség, szerintem mindenki megy majd legjobb tudása szerint. Talán a bátorság, a kemény gumik választása lehet döntő a versenyeke - jegyezte meg Turán Frigyes, a második helyen álló pilóta.

Zárásként Oláh Gyárfás elárulta, hogy dr. Kovács Ferenccel közösen úgy döntöttek, hogy az abszolút győztes vándorserleget kap.

Az országos rally bajnokság állása

1. Vincze Ferenc Bazsó Attila, Farnadi Ágnes, Holczer Dániel, Bacigál Igor (Skoda Fabia R5) 149 pont

2. Turán Frigyes, Bagaméri László (Ford Fiesta R5) 148

3. Hadik András, Bacigál Igor, Deák Attila (Ford Fiesta R5) 140 pont

4. Kazár Miklós, Tóth Zsolt (Skoda Fabia R5) 127

5. Velenczei Ádám, Szedő Csaba (Hyundai i20 R5) 98

6. Bodolai László, Popovics László (Ford Fiesta R5) 74

7. Balogh János, Szőke Tamás (Skoda Fabia R5) 63

8. Trencsényi József, Verba Gábor (Skoda Fabia R5) 43

ML


[related-post post_id="4042070"]

[related-post post_id="4041757"]

[related-post post_id="4041049"]

[related-post post_id="4039813"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!