Sport

2018.12.24. 12:16

Közösen készítik el az ünnepi menüt

Nyíregyháza - Az olimpikon sokat segít a feleségének a konyhában, a mézeskalácsot is együtt sütötték.

Nyíregyháza - Az olimpikon sokat segít a feleségének a konyhában, a mézeskalácsot is együtt sütötték.

– Szerinted nyújtsam egy kicsit vékonyabbra? – kérdezi a nyíregyházi gyalogló olimpikon, Helebrandt Máté a feleségét, Hrenkó Ivett pedig szemügyre veszi a mézeskalácstésztát és bőszen bólogat. A fiatal házasok közösen sütik a holdakat, szíveket, csillagokat, és miközben illatozik a mézeskalács, megtudjuk, hogy a konyhájukban Ivett kezében van a fakanál, Máté inkább a kukta szerepében jeleskedik. Egy élsportoló étrendjét összeállítani biztos nagyon nehéz – gondolnánk, de Máté azt mondja, különös odafigyelésre csak a versenyeket megelőző időszakban van szükség.

Karácsony második napján mi leszünk a vendéglátók." Helebrandt Máté

– Az Európa-bajnokságok és világbajnokságok előtti utolsó hét nem könnyű: három napig csak fehérjét ehetek, szénhidrátot egy grammot sem – a harmadik nap végén már kétségbeesetten nyitogatom a hűtőt, hogy találjak valami ehetőt –, utána viszont fordul a kocka: három napig kizárólag szénhidrátot fogyaszthatok: olyankor tésztát eszek tésztával – meséli a gyalogló, aki nagyon ügyel arra, hogy egészségesen étkezzen. – Figyelünk az alapanyagokra, sok gyümölcsöt és zöldséget eszünk, szénsavas üdítőket pedig csak nagyon ritkán iszunk, maradunk a víznél és a teánál – mesélik, de jár a kezük: folyamatosan készülnek a kis figurák, telnek a tepsük.

A tészta mindent visz

Ivett, aki korábban válogatott tájfutó volt, a nagymamájától tanult főzni, elleste az apró praktikákat, a recepteket pedig le is jegyezte: az A4es lapokat ma is őrzi. – Imádjuk nagymamám főztjét, a mai napig ő készíti karácsonykor a halászlevet, de finom sütiket is süt. Én már akkor is próbálkoztam a főzéssel, amikor nem éltünk együtt, azóta viszont ez napi feladat. Máté főleg a húsos ételeknél segít: mossa, tisztítja, felvágja, ha kell, pácolja, de a grillezést is mindig ő vállalja. Leginkább csirkemellet és -combot eszünk, ritkábban tarját, de ami mindent visz, az a tészta. Szeretjük a lasagnét, a túrós tésztát, és sokszor sütünk pizzát – teljes kiőrlésű lisztet használunk, mert az egészségesebb. Levesesek vagyunk, a krémleveseket bármikor meg tudnánk enni: készítünk brokkoliból, karfiolból, hagymából és sajtból is, ilyenkor, télen a sütőtökkrémleves az egyik nagy kedvencünk – mondja Ivett. Sütiket is készítenek: mind a ketten az egyszerűbb desszerteket szeretik, ezért gyakran sütnek muffint vagy gyúrnak össze egy keksztekercset – a lényeg, hogy ne kelljen krémekkel bajlódni. Soha nem rontottak még el annyira ételt, hogy ki kellett volna dobniuk, bár az is igaz, nem mindig sikerül minden tökéletesen. – Nem vagyok hős típus, ha valami nem ízlik, nem eszem meg – mondja Máté, aki mint kiderült, dicsérni is nagyon tud: ha valami nagyon jól sikerül, azt napokig emlegeti. – Még otthon laktam, és egyszer egy karácsonyra bejglit sütöttem, de egész egyszerűen eltört – mesélte nevetve Ivett. – Anyukám azt mondta, tegyem hűvösre a tésztát, én pedig kiraktam az erkélyre, így valószínűleg megfagyott. Azóta sem csináltam, de szerencsére anyósom istenien készíti.

Sül majd a brownie

Ekkor jelenik meg Zsebi, akit valószínűleg a finom illatok vonzottak a konyhába. A szürke cicát Máté Tatáról hozta, azóta családtag náluk. Ivettnek korábban hét macskája volt, Máté viszont félt tőlük, az évek alatt viszont belátta, hogy nincs mitől tartania. Zsebi jámbor jószág, egy kis simogatás után békésen pihenget az asztal alatt, és a bejgli után a karácsonyi menü is szóba kerül. A szentestét Ivett családjánál, a 25-ét pedig Máté rokonságánál töltik, a menüben halászlé, gyöngytyúkból készült húsleves, töltött káposzta, aszalt szilvával töltött pulykamell, sőt, még marhapörkölt is szerepel – ez utóbbi szigorúan nokedlivel.

– Karácsony második napján mi leszünk a vendéglátók és mivel akkorra már mindenki torkig van a nehéz ételekkel, francia salátát és csirkemellet készítünk, de lesz brownie, sajttorta és mézeskalács is – meséli Máté és Ivett, akik közel húsz éve ismerik egymást, és akik tavaly nyáron, a fantasztikus világbajnoki szereplés (Máté új országos csúcsot elérve hatodik lett) után kötötték össze hivatalosan is az életüket. Mindenben egymás támaszai, Ivett ott van a férje legfontosabb versenyein és körről körre biztatja. – Egy 50 kilométeres verseny 25 kör, azaz huszonötször futok el előtte és a vele lévő családtagjaim előtt – van egy nyolc–tíz tagú állandó csapat, akik elkísérnek a versenyekre –, és ez hatalmas segítség, mint ahogy az is, amikor eljön velem edzeni: ő fut, én gyalogolok. Imádjuk ezeket az alkalmakat, mert ilyenkor együtt lehetünk – mondja Máté, mielőtt egy újabb tepsinyi mézeskalács kerül a sütőbe.

- SZA -


Eredmények

Helebrandt Máté 2009-ben a gyaloglócsapat Európa-kupában hatodik volt, két évvel később az utánpótlás Eb-n az ötödik helyen ért célba. A 2012-es nyári olimpián 20 kilométeren egyéni csúcsot gyalogolt. A 2013-as atlétikai világbajnokságon 20 kilométeren 41-ként ért a célba, a 2014-es atlétikai Európa-bajnokságon ugyanezen a távon a 25. helyen végzett. A 2015-ös nyári Universiadén negyedik, a riói olimpián a 28. lett. Az eddigi legnagyobb sikerét a tavalyi világbajnokságon érte el, ahol új országos csúccsal hatodik helyet ért el 50 kilométeren. Az idei Európa-bajnokságon az 50 kilométeres verseny alatt rálépett egy eldobott vizespalackra, és lábközépcsonttörést szenvedett. Tizenötszörös magyar bajnok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!