Sport

2018.12.24. 12:07

Rabanada is kerül az asztalra

Kisvárda - Mindenki mindenkit meglátogat, Brazíliában a karácsony vidám és laza ünnep.

Kisvárda - Mindenki mindenkit meglátogat, Brazíliában a karácsony vidám és laza ünnep.

Tavaly júliusban érkezett Kisvárdára a több mint hatvanszoros brazil válogatott, Tamires Morena. A huszonnégy éves beálló korábban a Győr, a Moson­magyaróvár és a francia Cercle Dijon Bourgogne játékosa volt, most pedig a norvég Larvik együttesétől igazolt a szabolcsi gárdához.

Brazíliáról sokunknak még mindig a Copacabana, melynek neve egybeforrt Rio de Janeiróéval, vagy a szappan­operák, Pelé, esetleg a riói karnevál jut eszébe. De vajon milyen lehet egy ottani ­karácsony, erről kérdeztük a mindig mosolygós beállót.

A gyerekek izgalommal várják

– Nálunk a karácsony december huszonnegyedikén éjfélkor kezdődik egy családi vacsorával, ahol a közeli és távoli rokonság összegyűlik, megajándékozzuk egymást, táncolunk és élvezzük az ünnepeket. Ilyenkor olyanokat is vendégül láttunk, akikkel csak távoli köszönőviszonyban vagyunk. A közös családi vacsora és az ajándékozás után mindenki mindenkit meglátogat, Brazíliában a karácsony rendkívül vidám és laza ünnep.

– Az éjféli vacsorán, az ünnepi asztalra különböző hagyományos ételek mellett egy különleges sült szárnyast tálalnak fel, ami a pulykához hasonló, köretnek rizst és dióféléket fogyasztanak, valamint burgonyasalátát. Asztalra kerül egy tipikus édesség is, a rabanada, ezt a bundás kenyérhez tudnám hasonlítani, csak a bundája fahéjból, cukorból és sűrített tejből áll.

– A karácsonyfát általában december 6–án állítjuk fel, Szent Nikolasz napján, a fát pedig keresztény szokás szerint vízkeresztkor, vagyis január 6–án bontjuk le. A gyerekek nagy izgalommal várják december huszonnegyedikén az éjfélt, többnyire nem is alszanak el, fennmaradnak, hogy megnézhessék az ajándékokat.

– Az idei év egy kicsit más lesz, mint az eddigiek, mivel egy hónapja voltam Brazíliában, hogy meglátogassam a szüleimet.

Párizsba utazik a barátaihoz

– Most a férjem kapott egy kis szabadidőt a csapatától (Daniel Mendes a Kisvárda NB II–es férfi kézilabdacsapatának a beállója – a szerk.), úgyhogy úgy döntöttünk, most ő utazik haza, hogy meglátogassa a családját, és a karácsonyt is otthon tölti. Én Franciaországba megyek, mivel sok brazil barátom ott él. A tervek szerint Párizsban leszünk, a kutyám pedig itt marad Kisvárdán egy barátomnál.

- BB -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!