Sport

2019.02.02. 17:45

Ez igazán szuper, és nem bóvli

Nyíregyháza - A nyíregyházi sportolók is izgatottan várják az amerikai futball csúcs­eseményét.

Nyíregyháza - A nyíregyházi sportolók is izgatottan várják az amerikai futball csúcs­eseményét.

Magyar idő szerint hétfőn 0.30-kor elrúgják a labdát, megkezdődik a világ egyik legnézettebb sport­eseménye, a Super Bowl. Az NFL idei, azaz 53. döntőjét a fináléba már visszajáró vendégnek számító New England Patriots és a feltörekvő vezetőedzővel és irányítóval menetelő Los Angeles Rams játssza egymással.

Igazán szakavatottnak számít a témában Racskó András. A Nyíregyháza Tigers egykori remek játékosa, vezetője néhány éve az Egyesült Államokban él, most közelebbről Michinganben. Természetesen tobzódhat az amerikai foci őshazájában, korábban játszott is ott egy csapatban, most pedig rendre élőben nézhet meccseket. Gyakorta itthoni barátokkal.

Gulyáslevessel és pálinkával

– Mint tudjuk, az egész világon nagyon népszerű a Super Bowl és itt, Amerikában ez hatványozottan igaz, teljesen mindegy, melyik részén vagy az országnak – kezdte érdeklődésünkre a Super Bowl-őrületről Racskó András. – Itt Michiganben is mindenki nagyon várja már és izgatott a végkifejlet miatt. Kicsit persze keserű száj­ízzel, mert a Detroit Lions még csak a rájátszásig sem jutott el. A boltok mindenféle, a Super Bowlhoz kapcsolódó promóciókkal árulják az üdítőket, chipseket és egyéb termékeiket. Lehet például futballpálya mintázatú terítőt venni focilabda alakú tányérokkal, poharakkal, hogy otthon is igazi partihangulatot teremthessenek az emberek. Az éttermek és kocsmák csordultig megtelnek és komoly szurkolás megy a mérkőzés ideje alatt.

– Én a szintén ex-tigerses játékos és edző barátommal, Bora Tamással fogom nézni, meg néhány német kollégával, több mint valószínű, hogy otthon, egy jó babgulyás és némi pálinka kíséretében – folytatta Racsi. – Hogy mit várok? Egy nagyon jó, izgalmas mérkőzést szeretnék látni, és mindkét csapatból van olyan játékos, akinek szurkolok. Talán Tom Brady az, akinek a kora miatt a legnagyobb tisztelője vagyok, hiszen még mindig ilyen teljesítményre képes, Bill Belichicket pedig mint edzőt nagyon tisztelem. Viszont egyikőjüknek sem vagyok nagy rajongója, de óriási teljesítményt nyújtanak az elmúlt évtizedben. A másik oldalon ott van a liga egyik legfiatalabb vezetőedzője egy fiatal és dinamikus csapattal, ők szintén kiemelkedőek. Győzzön a jobb, és lássunk egy nagyon izgalmas, fordulatos meccset! Mindenkinek, aki otthon figyelemmel kíséri a meccset, jó szórakozást kívánok, speciálisan a Nyíregyháza Tigers csapatának!!!

Természetesen a Tigrisek irányítója, Tóth Gábor is tévé előtt tölti a hétfő hajnalt.

Döntőnek érzik Brady rutinját

– A családdal nézem a meccset, a döntőt általában anya is megnézi, egyébként nem lesz nagy felhajtás nálunk – kezdte a fiatal játékos. – A Ramsnek szurkolok, de a Patriots fog nyerni, szerintem ez nem kérdés. Brady és Belichick kétezer-kettő óta a kilencedik döntőjére készül, ez a tapasztalat hatalmas előnyt jelent, nem érződik semmilyen feszültség a nyilatkozataikból sem. Taktikai szempontból fontos lesz, hogy a támadófaluk mennyire tudja megállítani a Rams védőit. Mindkét irányító játékát szeretem. Tiszteletre méltó az az akarat, a munka, amit Brady beletesz. Jared Goff is remek játékos, még csak a harmadik szezonja és máris döntőzik, a szintén fiatal McVay edző jó csapatot épített köré. Összegezve, nem hiszem, hogy Brady és Belichick egymás után kétszer a fináléban bukjon.

Merthogy tavaly a Philadelphia Eagles diadalmaskodott a Hazafiak felett, akik az öt bajnoki elsőségük közül az elsőt épp a Kosok ellen szerezték még 2002-ben. A gurulós foci egyik jeles nyíregyházi képviselője, Jova Levente is hasonló eredményre számít.

– Az edzőtáborban Fadgyas Tomival és Fodor Ferivel néztük a főcsoportdöntőket, másnap pont szabadnapunk volt – mondta a Spartacus kapusa. – Korábban a Fradival épp a Super Bowl idején edzőtáboroztam Amerikában, megőrült az egész város, megtapasztaltuk, mekkora a felhajtás. Nagyon szeretem az amerikai focit, az NBA-t is, vasárnaponként általában nem tudok aludni meccs után, ilyenkor szoktam ezeket nézni. Őszinte leszek, a Saintsnek szurkoltam, most a Patriotsnak fogok, mert tetszik Brady játéka, elképesztően profi sportoló. Úgy érzem, ebben a szezonban nem adtak nekik akkora sanszot, mint korábban, ezért ha már idáig jutottak, nyerjék is meg. A Budaörs elleni mérkőzésünk után Budapesten maradok, az ottani barátaimmal nézzük majd a meccset, nálunk lesz az összejövetel.

- MK, ML -


Allison a Ramsnek, Mike a Patsnek

– Kansas City a szülővárosom, ezért a Chiefs a kedvenc csapatom, nagyon csalódott voltam, hogy kiestek – mondta Allison Mayfield, a Fatum-Nyíregyháza röplabdázója. – Mivel azóta nem jártak a döntőben, amióta élek, általában mindegy nekem, ki nyer, de most a Ramsnek szurkolok, mert képtelen vagyok Bradynek és a Pats­nek drukkolni. Amikor Európában játszom, többnyire nem tudom megnézni a finálét, most is ütközik a csapatom menetrendjével (hétfőn a Békéscsabával játszanak bajnokit – a szerk.), csak az eredményt nézem meg másnap reggel. Otthon a Super Bowl-parti a kedvencem, a családdal és a barátokkal tekintjük meg a mérkőzést. Ilyenkor készülnek a legdrágább reklámok. Ami vicces, hogy a férfiak nézik a meccset, a nők közben beszélgetnek, a reklámok alatt aztán a férfiak felállnak kajáért, és a nők nézik a tévét.

– Imádom a focit – ezek már Michael Harmon, a Nyíregyháza Blue Sharks kosárlabdázójának gondolatai. – Kicsit csalódott voltam, mert a kedvenc csapatom, a New Orleans Saints kiesett, de egyértelmű, hogy így is nézem a meccset, még ha húzós is a kezdés, és egész éjjel ébren kell maradni. Remélhetőleg a csapattársaimmal együtt szurkolhatok majd. A Ramsnek jó a védelme és a támadósora is, biztosan jó meccs lesz, de a Patriotsnak drukkolok, Brady a legjobb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!