Sport

2019.04.08. 10:14

A Bujtosi-tavaktól a Balatonig

Nyíregyháza - A volt gimnáziumi padtársak egymást váltva körbefutották a magyar tengert.

Nyíregyháza - A volt gimnáziumi padtársak egymást váltva körbefutották a magyar tengert.

Március negyedik hétvégéjén rendezték meg a 12. Spuri Balaton Szupermaratont. A négynapos versenyen először 2008-ban dördült el a startpisztoly, akkor a magyar tengert alig másfél százan kerülték meg, teljesítve ezzel a 196 kilométeres távot. Az idei versenyen közel ezren álltak rajthoz, melyet egyéniben, párosban és váltóban lehetett teljesíteni. Rajthoz állt két nyíregyházi sport­ember is, dr. Spisák Andrea és Gyurcsán Gábor, akik párban teljesítették az embert próbáló távot, nem is akárhogy, 19 óra 17 perces idejükkel kategóriájukban a 8. helyen végeztek.

Folyamatosan edz

Az egykori Zrínyi-gimis padtársakat elsodorta egymás mellől az élet, de a közös cél ismét közel hozta őket egymáshoz. Andrea, aki Budapesten él nem ismeretlen olvasóink előtt, néhány éve lapunk hasábjaink számoltunk be regénye megjelenéséről. Az A. Benedikty néven jegyzett Rapsonné Rózája című könyvét professzor dr. Jánosi Zoltán hiánypótló műként méltatta akkor. Ezúttal egy másik arcát ismerhetjük meg a kétgyermekes jogász hölgynek.

– Gyermekkoromban atletizáltam, így a mozgás mindig is része volt az életemnek. Komolyabb távokat először tavaly futottam és a versenyekre is ekkor kezdtem el járni. December végén részt vettem a nyíregyházi Benkő Robiék által létrehozott Extreme ­Trail csapata által szervezett II. Tarcal–Tokaj körversenyen, itt találkoztam Baggioval (Gyurcsán Gábor beceneve – a szerk.) és merült fel a balatoni verseny ötlete. Erre a versenyre külön nem készültem, folyamatosan edzek, rendszeresen járok versenyekre. A négy nap alatt a legnagyobb nehézséget a regeneráció jelentette, mivel a folyamatos, nagyobb mennyiségű szakaszos futástól elsavasodik a szervezet és lemerevedik az izomzat. Nagy segítségünkre volt Gábor felesége, aki annak ellenére, hogy kisbabája van végig mellettünk volt, autóval kísért bennünket egyik pontról a másikra.

Kassán futott maratont

Andrea tele van tervekkel több verseny is szerepel a közeljövője programjában.

– Április közepén indulok a Vivicittá Városvédő Futáson, nyáron az Ultra Tisza-tó versenye következik, amely szintén egy tókerülő verseny, májusban a Szekszárdi Borvidék Félmaratont sem hagyom ki, de a Spar-maratonon is rajthoz állok, és különösen várom a Panoráma Trailt, amelyet a Zemplénben rendeznek, mert a terepfutás lett a nagy kedvencem. Gyönyörű útvonalat jelöltek ki a szervezők, a 42 kilométeres táv a Boldogkői vár kapujából rajtol, érinti a Regéci várat, a célba érkezés pedig a Füzéri várban lesz.

– Én öt éve kezdem el futni, nem titkolt célom az volt, hogy megszabaduljak a súlyfeleslegemtől – veszi át a szót Gyurcsán Gábor. – Először a Bujtosi-tavat futottam körbe, de bevallom, először csak kétszerre sikerült teljesítenem a másfél kilométert. Aztán fokozatosan növeltem a távo­kat, de hogy tétje is legyen, akkor májusban kitűztem magam elé egy célt, mégpedig azt, hogy szeptemberben teljesítem a Vidor félmaratont. Letöltöttem egy tizenkét hetes edzésprogramot, és azt végigcsináltam. Azóta egyre hosszabbakat futok, már kétszer is teljesítettem a maratoni távot. December végén határoztuk el, hogy elindulunk a balatoni tókerülőversenyen. Januárban kezdtem el készülni, hetente négyszer legalább 10 kilométert futottam, hétvégén pedig egy hosszabb távot teljesítettem. Andreához hasonlóan én is rajthoz állok majd egy csapat tagjaként, és teljesítjük a 111 kilométeres távot az Ultra Tisza-tó versenyen, de tervezek egy maratont is idén, az előző évben Kassán teljesítettem ezt a klasszikus távot.

BB


Napi szakaszok

1. nap: Siófok–Fonyód 48.2 km (15.8+16.1+16.3)

2. nap: Fonyód–Szigliget 52.9 km (16.1+15.6+21.2)

3. nap: Badacsony–Balatonfüred 43.6 km (13.5+17.3+12.8)

4. nap: Balatonfüred–Siófok 51.3 km (16.2+20.1+15)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!