A növények között könnyebb...

2020.03.28. 10:48

Felértékelődött a kert szerepe

Andó Károly a levendulái és a fenyőfái közt tud igazán kikapcsolódni.

Andó Károly és felesége, Nóra orosi kertjükben vezettek bennünket körbe

Fotó: Dodó Ferenc

– A sport és a pedagógusi, igazgatói munkám mellett a kertészkedés is rendkívül fontos a számomra – mondta lapunknak Andó Károly, a Nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, aki szerint a kiskertek szerepe az utóbbi időszakban felértékelődött, sőt várhatóan az elkövetkező napokban, hetekben ő maga is napi több órát tud majd foglalkozni kedvenc növényeivel. Az atlétikával, a kosár- és kézilabdával is nagy barátságban lévő Andó Károly lapunknak elmondta: orosi kertjét, mely 2000 négyzetméteren terül el, egy kis tó és egy csodaszép sziklakert is díszíti.

Továbbadja a fiának

– Apósom, Kujbus Péter, aki nemrégiben töltötte be a nyolcvanadik életévét, és rangos elismerésben részesítette a megyei kézilabda-szövetség, „fertőzött meg” a kert és a kertészkedés szeretetével, amit pedig én is igyekszem továbbadni a fiamnak – mesélte büszkén Andó Károly, majd kiemelte: mindenkinek, aki teheti, azt javasolja, hogy mozduljon ki a kertjébe, persze az érvényben lévő korlátozások figyelembevételével. Az Apáczai-iskola igazgatója szerint ugyanis a kertben, a virágok és növények közt könnyebb lehet átvészelni az előttünk álló, nehéznek ígérkező időszakot.

– Tartsuk be a távolságra vonatkozó előírásokat, viseljük a megfelelő védőfelszereléseket, de ha tehetjük, menjünk ki a kertbe, a folyosóra, a társasházak udvarára, oda, ahol vannak virágok, fák, bokrok – javasolta Andó Károly, majd beszélt lapunknak arról is, melyek a legkedvesebb növényei.

Mint megtudtuk, imádja a fenyőfákat, huszonhét fajta díszíti a kertjét, de a levendulái, a somfája, a szelídgesztenyéje is megnyugvást ad neki, a társaságukban fel tud töltődni.

Andó Károly beszélgetésünk végén elmondta: feleségével azon gondolkodnak, hogy a régi „tiszta udvar, rendes ház” mintájára elindítanak egy kezdeményezést, ami a „tiszta, virágos bejárat” nevet viselné.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában