Egészség

2020.02.27. 19:34

Az olvasó kérdez, a fürdőorvos válaszol

A felnőtt lakosság 75-80%-a küzd mozgásszervi problémákkal.

Sokszor előfordul, hogy nem vagyunk teljesen tisztában testünk működésével, és az esetlegesen jelentkező reumatikus fájdalmaknak nem tudjuk az okát. Ezért lehetőséget biztosítottunk, hogy Dr. Czímer Éva Gréta, a Sóstó – Gyógyfürdők Zrt. reumatológus-fürdőorvosa, szerkesztőségünkben is válaszolni tudjon a felmerült kérdésekre.

K. Béla:Régóta fáj a csípőm, már menni alig bírok. Szóba került már a műtét is, de mivel egyedül élek, nincs, aki ápoljon, segítsen a műtét utáni lábadozásban. Az Aquarius fürdőgyógyászaton van-e olyan kezelés, ami segítene a panaszaimon?

Dr. Czímer Éva Gréta: – Sokféle fokozata van az ízületi kopásnak. Már az enyhe kopással is kell foglalkozni, hatékonyan lehet ezeket a fájdalmakat enyhíteni. A járás során a csípő igen nagy terhelésnek van kitéve, hiszen minden egyes lépéskor a testsúly többszöröse nehezedik a combfejre. Sokszor rejtett fejlődési rendellenességek is rontják a helyzetet. A combcsont fejét, a hosszú, csöves csontból álló testével a combnyak köti össze, ami jó esetben egy ideális szöget zár be a testtel. Ha azonban alkatilag van egy kis eltérés, hegyesebb, vagy tompább ez a szög, máshogy terhelődik az ízületi felszín, ezáltal egyenetlenül kopik a combcsont végén lévő porc. Egy más típusú fejlődési rendellenesség, amikor a combcsont feje nem teljesen gömb alakúra fejlődik, hanem laposabbra, csapott formájúra. Ezekben az esetekben is fiatalabb korban kezdődik az ízületi kopás és az annak megfelelő anatómiai eltérések kialakulása. Ha az aszimmetrikus porckopások mellé mozgásszegény életmód, ülő munka, vagy túlsúly is párosul, akkor előbb utóbb komoly panaszt okozhatnak a csípőben. Az a jó hír, hogy a kóros folyamatok következtében kialakult fájdalom sok esetben hatékonyan enyhíthető, kezelhető. Feltehetőleg Önnek már előrehaladott stádiumban van a csípőkopása, hiszen protézis beültetés került szóba. Ha Ön ettől egyelőre tartózkodik, bátorítom arra, hogy vegyen részt egy összetett kezeléssorozaton. Nagy egyéni különbségek vannak a páciensek között azt illetően, hogy hogyan reagálnak a kezelésekre. Szerencsés esetben olyan mértékű fájdalomcsökkenés és mozgásfunkció javulás érhető el, amivel kitolható a műtét ideje. Számos jó példa van erre. Abban az esetben is, ha műtétre várakozik valaki, a jobb műtéti eredmény, majd a rövidebb felépülési idő céljából is van értelme felvenni egy 15 alkalmas gyógykúrát. A krónikus, régóta tartó kopásos megbetegedésre a leghatékonyabbak a hőhatáson alapuló kezelések. Ezek közül is az iszappakolást emelném ki. A kezelés során szerves és szervetlen anyagokkal teli, meleg iszappal vastagon bekenjük a szóban forgó ízületet, amit több rétegben betakarva 20 percen keresztül pihentetünk, ezáltal ún. dunszthatást érünk el. Az ízület körüli feszes izomzat fokozatosan ellazul, a hőhatásnak köszönhetően értágulat jön létre az ízület körül, ezáltal nő a csípő vérkeringése, fokozódik az anyagcseréje, elősegítve a gyulladásos sejtek kimosódását. Ezek mellett nő az izom, az ín, az ízületi tok nyújthatósága is. Ezt a kezelést jól kiegészíti a gyógymasszázs, amikor mechanikusan ingerlik az ízület körüli túlfeszült izomzatot. A mozgástartomány növelését a víz alatti csípőtorna is hatékonyan segíti. Az alsó végtagi kopások esetében, legyen az csípő, térd, vagy boka, külön medencében kerül megtartásra a gyógytorna, ülő helyzetben, víz alatti eszközök bevonásával, ezáltal növelve annak hatékonyságát.

 

Korábbi cikkeink a témában:

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!