Jegyzet

2020.12.31. 08:49

Legyen nyerő a 21!

Nehéz év volt, ez kétségtelen, talán nem túlzás azt állítani, hogy új fejezetet nyitott a világ történelmében.

Nyéki Zsolt

Sújtotta már persze járvány az emberiséget, nem egyszer, nem kétszer, de civilizációs fejlődésünknek ebben a szakaszában elmondhatjuk: soha ennyi virológus, epidemiológus, infektológus nem konzultált a bajról és a kezeléséről. Korábban egy csöndes pipázás mellett jöttek s mentek a vélemények kocsmák zugában vagy otthon, parasztházak tornácán, elfogadva, hogy azért vannak a tanult emberek, hogy kutassanak, döntsenek, intézkedjenek. Ma pedig az internetes közösségek hangzavarából kiszűrhettük, hogy nálunk a labdarúgás tízmillió szakértője mellett már ugyanennyien értenek fertőzéshez, vírushoz, oltáshoz, no meg természetesen az ország és az egész világ megmentéséhez. Néha azért okos gondolatok, intelmek is felbukkannak ebben a bábeli zűrzavarban. Aki nagyon feszengene a vírus okozta megszorító intézkedések miatt, emlékeztetik arra, hogy ez csupán kényelmetlenség ahhoz képest, amit szüleink, nagyszüleink vészeltek át háborúk idején, s amikor romokból kellett újra és újra felépíteni házat és hazát. Nekünk legfeljebb korábban zárnak a boltok, és hamarabb kell hazaérni, azt is csak átmenetileg.

Minden gond mellett ez az év is hozott szép pillanatokat. Valakinek megszületett a rég várt gyermeke, másnak az unokája. Megint másoknak sikerült megszerezniük az első autót, lakást, csak a szűk ismerősi körömben többen vállalták a harmadik csöppséget, és vásároltak az új családpolitikának és -támogatásnak köszönhetően nagyobb autót, házat. A gazdaságban sem fekete-fehér a helyzet. Egyes ágazatok jobban megsínylik a pandémiát, máshol ez nem okozott komolyabb törést, és vannak kifejezetten nyertes üzleti ágak is. Csak szurkolni lehet annak a gazdaságpolitikának, amely az „el lehet menni” elvével szemben a „lehet hazajönni” sínen tartja az elmúlt tíz évet. Számos cég fejlesztéséről, bővítéséről tudósítottunk a mögöttünk hagyott esztendőben, ahogy az is öröm volt, hogy több dolgos kéz maradt itthon a kőművestől az orvosig. Az összes probléma megoldását persze nem várhatjuk el egyetlen évtől, ahhoz jövőre is mindenkinek be kell fektetnie a maga idejét, energiáját. Ehhez, a folytatáshoz legyen meg az egészség, akarat és erő mindannyiunknak 2021-ben is!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!