SZON - PR cikk

2017.10.26. 09:19

Szakértői tippek hitel típusokhoz

A hitel ugyanúgy kétarcú jelenség, mint sok más az életben: lehet hatalmas segítség is a megfelelő pillanatban, és lehet kiindulópontja egy hatalmas csúszdának az életünkben.

A hitel ugyanúgy kétarcú jelenség, mint sok más az életben: lehet hatalmas segítség is a megfelelő pillanatban, és lehet kiindulópontja egy hatalmas csúszdának az életünkben.

Az előre gondolkodás képessége, a lehetséges "forgatókönyvek" véggondolása, a mértékletesség és az önfegyelem igen fontos pozitív jellemzők, amik szükségesek a hitel mértékének pontos felméréséhez, és az időre történő visszafizetéshez.

A pénznek, amit használatra kapunk a banktól, ára van, és ezt fizetjük vissza hónapról hónapra. Ehhez megfontoltság és mérsékletesség szükséges. Akiből ezek a tulajdonságok hiányoznak, az, ha túl nagy törlesztőrészletet vállalt be, túl fog futni a pénzügyi keretein időről időre.

Képesek leszünk a pénzügyi tudatosságra?

Ennélfogva az első lépés annak eldöntése, eléggé "felnőttek" vagyunk-e már, hogy bankhitelt vállaljunk. A második, hogy mekkora részletet tudnánk gond nélkül visszafizetni havonta.

A hitel méretét - hogy mekkora összeget írjanak a kérelemre - sokan nehezen döntik el. A szakértők szerint ajánlott, hogy ezt az anyagi lehetőségeink szabják meg, vagyis az, mennyit tudunk havonta elkülöníteni erre a célra, és mennyi ideig reális számunkra a havi takarékoskodás.

Ez a legjobb hitel a kínálatban?

Fontos a tudatosság a megfelelő hitel kiválasztásánál, hiszen itt nem mondjuk egy kabátot veszünk - évekre meghatározza a pénzügyi tervezésünket a bevállalt szerződés.

A hitelkalkulátorok használata mellett akár egy szakértővel lefolytatott  személyes találkozó is sokat segíthet.

Hazánk fiaira és lányaira jellemző, hogy ismerős ajánlása alapján döntenek vásárlások mellett. Nos, ez nem az a terep. Amelyik kölcsön jó volt a barátunknak, mert a házát bővítette a férjhez menő lányának, és rendkívül gyorsan szerette volna visszafizetni, az nem jó nekünk, akik befektetési célból keresünk olcsó lakást, és az egész összeg kis részét pótolnánk ki.

Melyik hitel típus mellett döntsünk?

Vannak esetek, amikor többféle konstrukció is rendelkezésre áll. Amikor például kisebb összeget kell előteremtenünk, folyószámlahitel vagy személyi kölcsön is lehet megoldás.

Ha van folyószámlánk, megterhelhetjük hitellel, és akkor többet költhetünk ideiglenesen, mint amennyi az egyenlegünk. Azaz folyószámlahitel igénybevétele esetén a bank a hitelkeret erejéig teljesíti azokat a fizetési megbízásokat, melyeket egyenlegünk már nem fedez.

A hitelkeret általában egy vagy kéthavi jövedelemnek felel meg, de lehet három hónyi is - és a karnyújtásnyira levő pénznek nem könnyű ellenállni. A végeredmény nehezen visszafizethető adósság lehet.

A személyi kölcsön ennél jobban kézben tartható megoldás, amit nem lehet “görgetni”. Ha tehát átmeneti pénzzavarba kerültünk, inkább tegyük a voksunkat az utóbbi mellé.

Ugyanígy ha lakással kapcsolatos kisebb kiadás miatt van szükségünk plusz pénzre, nézzünk körül a lakáshitelek, lakásfelújítási hitelek piacán is. A személyi kölcsönöknél ugyanis ez utóbbiak jobb kondíciókkal - alacsonyabb THM-mel - rendelkeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában