Fatum-Nyíregyháza: a dupla leszúrt Rittberger sem volt elég

Nyíregyháza - Jobb volt a belga bajnok, de a Fatum sem vallott szégyent a kupacsata első felvonásán.

Nyíregyháza - Jobb volt a belga bajnok, de a Fatum sem vallott szégyent a kupacsata első felvonásán.

Nem tegnap volt, amikor a nyíregyházi női röplabdacsapat megmutatta magát az európai szövetség égisze alatt „futó” küzdelemsorozatban. Anno 2004-ben a fénykorát élő nyírségi klub a Bajnokok Ligájában hadakozott a kontinens elitjével, majd 2008-ban a Challenge-kupában az azeri Azerrai Baku kiejtésével, a nyolcaddöntőbe jutással alkotott emlékezeteset. Majd sokáig semmi...

Nem halvérű ellenfél

Mígnem kedden újfent elérkezett a pillanat: a CEV-kupában a belga Asterix Avo ellen feszült meg a remélt a győzelemért a Fatum. Mégpedig a legjobb tizenhat közé jutásért kiírt párharc első összecsapásán.

A házigazdákkal szöges ellentétben a többszörös bajnok vendégek az elmúlt húsz esztendőben állandó résztvevőnek számítanak a nemzetközi színtéren, no meg cseppet sem elhanyagolható módon négy válogatott játékossal soraikban próbáltak domborítani a Contiental Arénában. Még mondja valaki, hogy a belga halvérű nemzet! Talán a hazaiak lendületes kezdése lepte meg a látogatókat, akik mindjárt az első számukra kedvezőtlen játékvezetői ítélet után egy emberként rohanták le a román vezetőbírót. Ő sztoikus nyugalommal intette rendre őket, amikor pedig a bevereni együttes tagjai igazán a feladatukra koncentráltak, kiderült – ők a jobbak.

Nem érheti őket szemrehányás

Noha Kalotai Zsófiáék egyetlen pontot sem adtak ingyen nekik, a venezuelai Nelmaria Valdez például a második szettben egy leszúrt Rittbergert bemutatva mentett, az Asterix precíz játéka dominált a mérkőzésen. A flamandok magassági fölényüket maximálisan kihasználták, masszív lábakon álló feladójuk, Jasmin Bieabauw kiválóan osztogatott (hasonló képességű karmester sem sok rohangál a honi bajnokságban...), ráadásul ütőerőben is felülmúlták a nyíregyháziakat. Ha végképp minden kötél szakadt, a csupa izom Marlies Janssens zúdított élet­erős bombákat a túloldalra.

Mindazonáltal a Fatum gárdáját a vereség dacára sem érheti szemrehányás, olykor felszántotta a parkettet, nemegyszer többpontos hátrányból kapaszkodott vissza. Valdez speciel talán a mezőny legjobbja címet is kiérdemelte, holott az Asterix csapatában nem akadt gyenge láncszem.

Innen már csoda kell

Így a becsületes helytállás maradt, aminek eleget tett a Nyíregyháza. Nyilván nem a véletlen műve, hogy a belgák legalább egy sebességi fokozattal gyorsabban „muzsikáltak, no meg az is kiderült, miért jegyzik a magyarnál emeletnyi szinttel feljebb őket a sportágban. Az is egyértelmű, több hasonló hőfokú találkozóra volna szükség a fejlődés érdekében, és a jelek szerint erre a közönség is vevő lenne – régen jöttek ki ennyien röplabdameccsre, mint erre a kupacsatára.

A visszavágót január 10-én rendezik Beverenben, a történtek, pláne az eredmény ismeretében innen már valóságos csoda kellene a fordításhoz.

KM-KT


Röplabda: CEV-Kupa, női

A legjobb 16 közé jutásért, első mérkőzés

Fatum-Nyíregyháza–Asterix Avo (belga) 0:3 (-18, -18, -18)

Continental Aréna, 1000 néző, v.: Taran, Fortu (románok)

Nyíregyháza: Franchesco G., 1, Valdez 14, Matics 3, Kalotai 4, Fernandez 10, Kalicsanin 4. Csere: Tóth F. (liberó), Villám L. Edző: Horváth András.

Axterix: Bieabauw 6, Janssens 14, Lemmens 11, Guilliams 12, van Avermaet 10, van Gestel 12. Csere: D Hont (liberó), Devos. Edző: Gert van de Broek.

Ász: 1–4. Rossz nyitás: 0–8.

Az eredmény alakulása, 1. játszma (24 perc): 3:1, 3:5, 8:11, 14:16, 17:21. 2. játszma (23 perc): 2:7, 8:9, 12:16, 16:21. 3. játszma (25 perc): 6:4, 7:8, 13:16, 14:21.

Horváth András: – Harcoltunk végig, többször visszajöttünk a mérkőzésbe, egy percig sem adtuk fel. Az utolsó pillanatig küzdöttünk, amiért gratulálok a lányoknak.

Gert van de Broek: – Hosszú idő után vereséget szenvedtünk hét végén a bajnokságban, ilyenkor mindig jól a győzelem. Örülök a sikernek, elégedett vagyok a csapat teljesítményével, de jól küzdött a Nyíregyháza is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!