szon-sportoldal

2010.08.30. 11:29

Győztes gólok a kispadról

<p>A kótaji Rácz Róbert találata a Cigánd és a Kemecse ellen is három pontot eredményezett csapatának, amely három forduló eltelte után továbbra is százszázalékosan vezeti a tabellát.</p>

Halmozza a bravúrokat a kótaji futballcsapat: a Nyírmada és a Cigánd után a Kemecsét is legyőzte Csoma Dezső NB III-as legénysége. A legutóbbi sorozatban ezen ellenfelekkel szemben hat mérkőzésen összesen egy pontot jegyzett az akkori újonc, most három fellépésen a maximális kilencet.

Különösen nagy bravúrnak számít a Cigánd és a Kemecse legyőzése, hiszen utóbbiak a teljes bajnokság, a borsodiak pedig a tavaszi szezon legeredményesebb csapata voltak. A kótaji labdarúgó, Rácz Róbert pedig azt mondhatja el magáról, hogy mindkét, 2–1-es hazai győzelemmel végződött mérkőzésen csereként beszállva szerzett győztes gólt. Tizennyolc esztendősen.

– A Kótaj saját nevelésű játékosa vagyok, most leszek végzős a nyíregyházi Inczédy-iskolában – felelte Rácz Róbert arra a kérdésünkre, hogy mit is kell róla tudni. – A tavalyi sorozatban két bajnokin már pályára léphettem, a Tuzsér ellen estem át az enbé hármas tűzkeresztségen, majd a ki-ki meccsnek számító Berettyóújfalu elleni utolsó fordulóbeli összecsapáson is beállított Csoma Dezső. Ezeken a meccseken még nem sikerült a góllövés, de örülök neki, hogy a legutóbbi két fellépésen eredményesnek bizonyultam.

Méghozzá nem is akármilyen helyzetben. Rácz Róbert mindkét mérkőzésen 1–1-es állásnál lépett pályára, a Cigánd ellenin a 71. percben – a győztes találatot tíz perc múlva érte el. A vasárnapi találkozón már a 62. percben bevetette őt Csoma Dezső, és most sem kellett ahhoz negyedóra, hogy a társak gólszerzőként köszöntsék.

Mindannyian boldogak

– Csatár vagyok, de egyik meccsen sem kaptam olyan konkrét utasítást, hogy menjek be és döntsem el a meccset – beszélt arról a titán, hogy mit is kapott útravalóul a kispadról. – A Cigánd elleni meccsen Orosz Mihály polgármester úr mondott annyit, hogy biztosan lesz helyzetem, és nagyon figyeljek oda a befejezésre. Ahogy beálltam, akadt is egy ziccerem, azt még elpuskáztam, a következőt szerencsére értékesíteni tudtam. A Kemecse ellen sem a döntetlen megtartására törekedtünk, ennek lett eredménye a győzelem. Mindannyian nagyon boldogok vagyunk, hogy két ilyen jó csapatot sikerült legyőznünk.

Nem ünneprontásként, de a kemecseiek vitatták a győztes találat jogosságát, mondván, hogy előtte szabálytalanság történt. Mire gondolhattak?

– Én is hallottam, hogy kezezést reklamáltak, holott erről szó sem lehetett – így Rácz Róbert. – Csapattársam, Belian-Catalin Cuc átemelte a labdát a kapuson, a lécről kipattanót pedig a hálóba bólintottam. Bizonyos szögből talán lehetett úgy látni, hogy a kezemet is használtam, de valójában fejjel értem el a gólt.

Ha így megy tovább, a tehetségét már a felnőttek között is bizonyított játékos előbb-utóbb a kezdőcsapatban találja a helyét. Vagy megmarad cserének, hogy a kispadról beszállva szerezzen győztes gólokat?

– Nagyon örülnék neki, ha még komolyabban számolnának velem a csapatban, de addig még sokat kell dolgoznom – vélekedett Rácz Róbert. – Kótajban nemcsak papolnak az utánpótlásnevelésről, hanem valóban tesznek is érte, Horváth Pali bácsi rengeteget foglalkozik az ifistákkal. Ennek bizonyítéka, hogy többen is ott vagyunk a keret közelében, tavaly Gurcsák Attila bemutatkozása sikerült hasonlóan jóra, mint az enyém.

Berobbantak a felnőttek közé

– Horváth Pál keze alól több tehetséges ifikorú játékos is kikerült már – méltatta kollégája munkáját Csoma Dezső, a kótaji felnőttcsapat edzője. – Tavaly Gurcsák Attila, most a győztes gólokat szerző Rácz Róbert robbant be a felnőttek közé, de vannak még öten-hatan, akik ott toporognak a küszöbön. Rácz Róbert csatárposzton és jobboldali középpályásként használható labdarúgó, egyelőre azért kapott lehetőséget csak csereként, mert Bodnár Gábor és Cuc rutinosabb játékosnak számít. De előbb-utóbb végleg eljön a fiatal csatár ideje!

- Bodnár Tibor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!