szon-sportoldal

2011.01.19. 19:02

Máté idén is csúcsra gyalogolna

<p>Svájcban már szeretné teljesíteni a londoni olimpia kvalifikációs szintjét.</p>

Mozgalmas és eredményes esztendőt zárt nemrégiben Helebrandt Máté, az NYVSC válogatott gyaloglója. Pokrovenszki József tanítványa tavaly két országos bajnoki címet is begyűjtött, hiszen az U23-as korosztályban 35 és 20, a felnőtteknél pedig 20 kilométeren akasztották nyakába a bajnoki aranyat.

Pihenés után ismét edzések

A nemzetközi fellépései közül a legsikeresebb az angliai Bedfordban rendezett 20 km-es viadal volt, ahol az erős mezőnyben második helyen ért célba, egyéni rekordját két perccel megjavítva (1:24.48). Indult a mexikói felnőtt Világ-kupán, ahol a negyvennyolcadik helyen végzett. Tavaly az utolsó verseny a barcelonai felnőtt Európa-bajnokság volt. Itt sajnos nem jött ki a lépés, mert gyomorproblémája miatt idő előtt fel kellett adni a versenyt.

– A barcelonai EB után volt egy hónap pihenő, majd szeptemberben elkezdtem a felkészülést. Napi egy gyakorlással kezdtünk, emellett konditeremben erősítettem és úsztam. Szeptember végén áttértünk Józsi bával a napi két edzésre, ami hetente 150-180 kilométert jelentett. Novemberben Tatán edzőtáboroztunk egy hétig, ami nagyon jól sikerült – summázta az elmúlt időszak programját a nyíregyháziak londoni olimpiára kijutni vágyó versenyzője.

A monoton edzésmunkának hamarosan vége, hiszen a hét végén rendezik a Budapest bajnokságot, ahol Máté is rajthoz áll. Nem sokkal később, február 19-én jön a fedettpályás felnőtt bajnokság.

– Jó formában vagyok, és a két versenyen megpróbálom megjavítani az öt kilométeres fedettpályás magyar csúcsot (18:34,7), ami huszonkét esztendős, hiszen még 1989-ben állította fel Urbanik Sándor – így Máté.

Aztán majd beindul a szabadtéri idény, újabb bajnokságokkal, nemzetközi viadalokkal és a világbajnoksággal.

Kijutni a világbajnokságra

– Két nagy célom is van erre az esztendőre. Az első nagy verseny március 19-én, a svájci Luganoban rendeznek nemzetközi versenyt, ahol 20 km-en szeretném teljesíteni a londoni olimpia kvalifikációs szintjét. A másik kiemelt versenyem az utánpótlás Európa-bajnokság, ami a csehországi Ostravában lesz, itt a dobogó közelében szeretnék célba érni. Májusban Portugáliában indulok a felnőtt Európa-kupán, ahol egyéni csúcsot szeretnék menni 20 kilométeren.

– A hazai bajnokságokon szeretnék a dobogó legfelső fokára állva megvédeni címeimet, az idei esztendő zárását pedig a dél-koreai felnőtt világbajnokság jelenti, ahova szeretnék kijutni és a tisztességgel helytállni.

- Mán László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!