szon-sportoldal

2011.08.01. 12:15

Nemcsak a vizet hordta Szarajevóban

A nyíregyházi Bus Iván két évvel fiatalabbként lehetett ott az U20-as B divíziós Európa-bajnokságon.

A nyíregyházi Bus Iván két évvel fiatalabbként lehetett ott az U20-as B divíziós Európa-bajnokságon.Még tizennyolc sincs, de már a húsz évesek között képviselte a magyar színeket. A nyíregyházi ifjabb Bus Iván az U20-as magyar férfi kosárlabda-válogatott tagjaként lehetett ott a boszniai Szarajevóban rendezett B divíziós Európa-bajnokságon, amelyen a magyar válogatott a tizennyolcadik helyezést szerezte meg.

– Mondanom sem kell, a helyezés óriási csalódás, ettől azért többet reméltünk, szerettünk volna bekerülni a legjobb nyolc közé – mondta Bus Iván, aki a Nyírsuli-GKS színeben a tavasszal országos juniorbajnoki címet szerzett és bekerült a torna válogatottjába is. – Hogy mi vezetett idáig? Egyértelműen a dekoncentráltság. A fontos pillanatokban rossz döntéseket hoztunk, így becsúszott több nem várt vereség is. A kiesés szele összességében nem csapott meg bennünket, de nagyon csalódottak voltunk, hogy a rájátszást az alsóházban kellett megvívnunk.

Nincs szégyenkeznivalója

A nagykorúvá szeptember 11-én váló irányítónak azonban cseppet sincs szégyenkeznivalója, hiszen a saját korosztályánál eggyel feljebb, a két évvel idősebbek alkotta mezőnyben jutott neki szerep, és nemcsak vízhordó. Bár, mint kiderült, azért utóbbiban is volt része a „Kicsinek”...

– Én voltam a legfiatalabb a csapatban, így csak természetes, hogy amikor a buszból pakolni kellett, akkor mind a két kezem tele volt, a kulacsokat is rendre én vittem – így Bus Iván, aki egyesületi szinten az elmúlt években Gombkötő Norbert és Pethő Ákos edzők keze alatt pallérozódott. – De hát a csapatokon belüli hierarchia már csak így működik. Úgy kerülhettem be fiatalabbként a keretbe, hogy a húsz évesek korosztálya az irányító poszton gondokkal küszködött, így miután Völgyi Péter szövetségi edző korábban már látott játszani, meghívót küldött a számomra. Amikor a bő kerettel megkezdtük a felkészülést, a gyakorlásokból és az edzőmeccseken kapott lehetőségekből már lehetett arra következtetni, hogy ott lehetek az utazó csapatban. Az álmom nemcsak ezzel vált valóra, hanem azzal is, hogy átlagban mintegy tíz percet tölthettem a pályán meccsenként. Számomra a hollandok elleni mérkőzés sikerült a legjobban, ám sajnos azt a csoportmérkőzésünket is elveszítettük. Amúgy nem én lettem volna az egyetlen korombeli, egyben az egyetlen nyíregyházi a keretben, hiszen Czinger Zoltán is elkezdte velünk a felkészülést, ám térdsérülés miatt nem utazhatott, pedig reális esélye lett volna a csapattagságra.

Milyen az ideális húsz éves kosárlabdázó?

Bus Ivánnak két éve van még arra, hogy beleerősödjön az U20-as korosztályba, egyúttal a felnőttek mezőnyébe is. De most, hogy testközelből látta az európai második vonalat, mi a trend? Milyen az ideális húsz éves kosárlabdázó?

– Fizikailag nagyon erős és technikailag igen képzett – válaszolta meg a kérdést a 191 centis irányító. – Van hova erősödnöm nekem is és persze csapatszinten is van mit tanulnunk. Az egész mezőnyből a divízió győztes grúzok játékosa, az amúgy a spanyolországi Valenciában pattogtató Tornike Sengelija emelkedett ki a legjobban, nem véletlenül lett ő az Európa-bajnokság legértékesebb játékosa. Róla még sokat fogunk hallani. Ami pedig a saját posztomat illeti, az észt Rain Veideman tette rám a legmélyebb benyomást.

Eb-mutatók

A nyíregyházi Bus Iván statisztikája a B divíziós Európa-bajnokság egyes mérkőzésein

Csoportmérkőzések, B csoport

Magyarország–Dánia 42–57: 8 perc, 2 lepattanó

Magyarország–Hollandia 78–83: 12 perc, 8/6 pont, 1 lepattanó

Magyarország–Szlovákia 63–81: nem játszott

Magyarország–Bulgária 80–84: 11 perc, 1 lepattanó

A csoport végeredménye: 5. Magyarország

A 17–22. helyért, I. csoport

Magyarország–Svájc 70–65: 9 perc, 3 pont, 1 lepattanó

Magyarország–Macedónia 81–77: 11 perc, 2 pont, 1-1 lepattanó és labdaszerzés

A csoport végeredménye: 1. Magyarország

A 17. helyért

Magyarország–Fehéroroszország 80–88: 4 perc

Végeredmény: 1. Grúzia, 2. Észtország (ez a két válogatott az A divízióba jutott), 3. Csehország, ...18. Magyarország

- Bodnár Tibor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!