szon-sportoldal

2011.08.07. 12:16

Tizenegy év után újra a nyíregyházi úszósportért

Úszás – Vajda Tamás a Nyírsuli szakágvezetőjeként dolgozik újfent a szabolcsi megyeszékhelyen.

Úszás – Vajda Tamás a Nyírsuli szakágvezetőjeként dolgozik újfent a szabolcsi megyeszékhelyen.A Nyírsuli hat szakága közül az úszás is azon négy közé tartozik, amelynél a nyáron megváltozott a szakágvezető személye. Jól csengő nevű, de a sportág nyíregyházi fő bázisán (legyen az korábban az NYVSC, vagy újabban a Nyírsuli) 2000 óta „jegelt” szakember tért vissza Vajda Tamás személyében.

Korábban is keresték már

A szakedző végzettséggel és mesteredzői címmel rendelkező tréner nacionáléja igen veretes, az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Szabó Tünde, a hosszútávúszó világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes, medencés olimpikon Kovács Rita is a tanítványa volt – hogy csak a legkiemelkedőbb versenyzőit említsük. Utóbb pedig Risztov Éva visszatérése kapcsán került előtérbe Vajda Tamás, hiszen a debreceni színekben versenyző korábbi medencés vb-ezüstérmes hosszútávúszóként próbálkozott a július végi sanghaji világbajnokságon.

– Egy kis időre még szükségünk lesz, amíg meg tudjuk emésztani az Évát ért méltánytalanságot, és bár versenyzőmnek medencés olimpiai szintje már van, a hosszútávúszó-szakág és a felkészülésünk szempontjából sem lett volna mindegy egye esetleges érem vagy olimpiai kvóta – utalt Vajda Tamás arra, hogy Sanghajban, a tíz kilométeres, olimpiai számban a harmadik helyről, senki által nem értett módon zárták ki Risztov Évát. A vb-nek vége, így a tréner immár az új feladatára is koncentrálhat. – Ami a nyíregyházi szerepvállalásomat illeti, korábban is voltak szülői, versenyzői és vezetői részről megkereséseim, amit eleinte a 2009 óta meglévő debreceni szerepvállalásom miatt hárítottam el. A Nyírsulinál történt személycseréket követően erősödtek fel újra ezek a hangok, és bár Risztov Éva felkészítéséről a továbbiakban sem mondok le, a feladatok összeegyeztethetővé váltak. Elsősorban szakmai koncepcióval és sportdiplomáciai téren igyekszem segíteni a Nyírsulit.

Mindez azt jelenti, hogy Vajda Tamást egyelőre ne keressük a sóstói uszoda partján, amint éppen edzést tart a nyíregyházi tehetségeknek?

– Amíg véget nem ér a debreceni küldetésem, addig ne, ez várhatóan a jövő évi olimpiával lesz esedékes – válaszolta az érintett. – Az edzőkkel persze folyamatos lesz a kapcsolatom, és abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy egykori tanítványom, Szabó Tünde lett az úszószövetség főtitkára, kortársa, a tíz éven át velünk edzőtáborozó Czene Attila az államtiktkár – ezeket a kapcsolatokat a sportdiplomáciában igyekszünk kamatoztatni. Döntésemben az is szerepet játszott, hogy a városi vezetőkkel is jó viszonyt ápolok.

Ha már a bevezetőben az egykori nyíregyházi nevelésű sztárúszók nevét emlegettük, akkor adja magát a kérdés: mikor tünhetnek fel ismét ilyen szintű versenyzők a sóstói medencében?

 

Tájékozódik a részletekről

– A napokban érkeztem haza a világbajnokságról, így még csak most fogok tájékozódni a Nyírsulinál meglévő helyzetről – így Vajda Tamás. – Arról, hogy az egyes korosztályokban milyen létszámú és minőségű a versenyzői állomány, kik azok, akikre építeni lehet. Kedvezőnek ítélem meg a Sóstón bekövetkezett változásokat, a nagymedence átalakítása alkalmas a minőségi munkára. Bízom benne, hogy mindezek ismeretében lesznek olyan gyerekek, akik a nagy elődök nyomába léphetnek. A szakmai stáb? Az edzők nagy részét annak ellenére jól ismerem, hogy tizenegy éve kikerültem a nyíregyházi úszósport vérkeringéséből. Az eddigi stáb legalább decemberig megkapja a bizalmat, aztán meglátjuk, hogy ki milyen hatékonysággal tud dolgozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!