szon-sportoldal

2011.09.28. 13:30

A magas akadályokat is jól vették

A nyíregyházi Técsy Attila Peron nyergében a madridi Európa-bajnokságon is felhívta magára a figyelmet.

A nyíregyházi Técsy Attila Peron nyergében a madridi Európa-bajnokságon is felhívta magára a figyelmet.Técsy Attila azokkal versenyezhetett együtt, akiket eddig csak a televízióban, az Eurosport adásában láthatott – röviden így foglalható össze mindaz, ami a Nyíregyházi Főiskola SE lovasával történt a madridi díjugrató Európa-bajnokságon. Másképpen: ezúttal maga a 33 éves sportoló is képernyőre került, illetve más oldalról megvilágítva helytállt egy olyan mezőnyben, amelynek erőssége az olimpiákon látottakkal vetekedett.

– Mondanom sem kell, hogy hihetetlenül jó körülmények közé csöppentem, professzionális volt a szervezés, a pálya pedig úgynevezett négy évszakos, vagyis olyan talajminőségű, hogy szakadó esőben is hibátlan körülmények között lehet rajta versenyezni – árulta el Técsy Attila, aki válogatottunkban az egyedüli Magyarországon élő magyar volt, hiszen csapattársai, Krucsó Balázs és Szász Sándor már évekkel ezelőtt Németországban találták meg számításaikat. – Versenykörülmények között ilyen magasságú akadályokat még nem ugorhatott lovam, Peron, de azt kell mondanom, így is dicséretesen helytállt. Az első napon négyet vert le a tizenöt akadályból, a következő két futásunk alkalmával pedig hármat-hármat, az utolsó viadalon pedig hibátlanul teljesített. Maga a verseny az alábbi etapokból állt: az első napi vadászugratást, vagyis az elődöntőt két fordulós csapat középdöntő követte, a másodikba már csak a legjobb ötven lovas került be. Én az ötvenegyedik helyen végeztem, így a kontinensbajnokság további hivatalos versenyein már nem vehettem részt, de voltak még egyéb megmérettetések, ezek közül a Madrid Város Nagydíján és a zárónapi viadalon szerepeltem, és utóbbin teljesítettünk a legjobban Peronnal.

Peron a legjobb Magyarországon

Mondani sem kell, hogy a pályaépítők igencsak megnehezítették a lovasok és a lovak dolgát. Az első napon 150 centi magasak és 180 szélesek voltak az akadályok, a folytatásban 160-165-re és 200-ra emelkedett a két paraméter. Embert, pardon lovat próbáló feladat volt ezeken túljutni.

– Olyannyira, hogy olyan versenyző és lovas nem is volt, aki a mind a négy pályát hibátlanul teljesítette volna – adott megerősítést Técsy Attila. – Saját tulajdonú lovamnak, Peronnak már az utazás során komoly próbát kellett kiállnia, hiszen két hét alatt mintegy nyolcezer kilométert utazott, míg megérkezett Madridba. Több megállónk is volt, egyrészt a négylábú kímélése, másrészt anyagi okok miatt, végül Peron gond nélkül átesett az állatorvosi kontrollon, és mind az utazást, mind pedig a verseny megpróbáltatásait viszonylag nyugodtan bírta. Nemcsak az én véleményem, hanem több szakemberé is, hogy madridi teljesítményével immár Peron a legjobb Magyarországon versenyző díjugrató ló.

Milyen távlatok nyíltak meg ezzel ló és lovasa előtt? Szóba jöhet még az olimpiai indulás?

– Az sajnos nem, mert a csapatversenyen keresztül lehetett volna megszerezni a kvótát, de ilyen téren nem rúghattunk labdába – válaszolta Técsy Attila. – Arra viszont bátorítanak, hogy a jövő évtől kezdve vegyek részt a Nemzetek Nagydíja sorozatban, ahol a világ legjobbjaival versenyezhetek, és olyan körforgásba kerülhetek, amely nekem és Peronnak is jót tesz. A lovam tizenhárom éves, ami az ilyen versenyeken foglalkoztatott paripák között az abszolút átlagéletkornak számít, magyarán lehet még néhány sikeres évünk együtt.

Díjugrató Európa-bajnokság

A Peron nyergében versenyző Técsy Attila eredményei

Elődöntő, vadászugratás: 59. hely, 4 verőhiba

Középdöntő, a csapatverseny 1. fordulója: 42. hely, 3 verőhiba

A két verseny összesítése alapján: 51. hely

Egyéb versenyszámok

Madrid Grand Prix: 31. hely, 3 verőhiba

King’s College Trophy: 9. hely, 0 verőhiba

- Bodnár Tibor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!