szon-sportoldal

2011.12.24. 10:30

Paquito, a gokartpályák aranyos titánja

Markos Márk az idén megvédte bajnoki címét és fiatal kora ellenére igen rutinosan versenyez.

Markos Márk az idén megvédte bajnoki címét és fiatal kora ellenére igen rutinosan versenyez.A napokban rendezték a technikai sportágak hagyományos díjkiosztóját, ahol a gokartosok mezőnyében egy fiatal nyíregyházi ifjú is átvehette a bajnoki trófeát. A tízesztendős Markos Márk számára már nem volt ismeretlen mindez, hiszen három esztendeje versenyez, az elsőben a negyedik helyen zárt, tavaly az élen végzett, így idén megvédte bajnoki címét a Minimax 60 köbcentis kategóriájában.

Az egész egy quaddal indult. Az akkor ötesztendős Márk ügyesen forgatta a kormányt, húzta a gázt rendesen, édesapja pedig úgy döntött, hogy a motorsport iránti kedvét kordában kell tartani. Ezért aztán elvitte a RabócsiRing gokartsulijába, ahol Márk immáron biztonságos körülmények között száguldozhatott. Hamar kiderült, hogy ügyes a srác, így aztán jöttek a versenyek, jöttek a sikerek. Az idei pontvadászatot nyolc helyszínen rendezték, mindenhol dupla fordulóval. A honi gokartpályák mellett volt szlovákiai és ausztriai futam is. Amíg tavaly még a RabócsiRing Kft. gokart szakosztályának színeiben csak egy ponttal nyert.

Gyorsan és biztonságosan

Márk az idén már több mint húsz pontot vert rá a második helyezettre, ezúttal a Kun Motorsport Se ifjú titánjaként. Márk egyébként amolyan igazi jó értelemben vett rosszcsont, nem véletlenül ragadt rá a Paquito becenév. Egyébként a nyíregyházi Arany-iskola negyedikese, és a tanulással sincs különösebb gondja.

– Természetesen izgulni szoktam a versenyeken, ám megbízom Márkban, mert biztonságosan, precízen vezet, fiatal kora ellenére rutinos, higgadt versenyzőnek számít – mondta Markos Zsolt, Márk édesapja.

Kisfia az idén abban a géposztályban szerezte meg a bajnoki aranyat, amelyben éppen tizenkilenc évvel ezelőtt a szintén nyíregyházi Rabócsi Tibor nyert. A később a ralikrosszban és raliban is szép eredményeket felmutató Rabócsi Tibor is igen elismerően nyilatkozott Márkról.

Még sokra viheti

– Mark fiatal kora ellenére olyan tulajdonsággal bír, amelyek alapján még sokra viheti. Olyan, mint egy számítógép, minden utasítást pontosan végrehajt, akár több körön keresztül is. És ami szintén nagyon fontos a gokartban és persze minden sportágban: minden versenyen nyerni akar – így Rabócsi Tibor.

Ha valakinek, akkor Rabócsi Tibornak hihetünk, Márk még sokra viheti a a versenypályákon.

Az aranykezű bajnokszerelő

Kuriózum, hogy Márknak az a Kun József a versenyszerelője, aki majd húsz esztendje Rabócsi Tibor motorját is bajnoki címre készítette fel.

- Mán László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!