szon-sportoldal

2012.04.17. 14:00

Dzsudzsák: A játékos élete forgott kockán!

A nyírlugosi Kereki Arnold lenyelte a nyelvét, csapattársának édesapja, Sinka Zsolt sietett a segítségére.

A nyírlugosi Kereki Arnold lenyelte a nyelvét, csapattársának édesapja, Sinka Zsolt sietett a segítségére.Kereken a hatvanadik pecben járt a Nyírvasvári–Nyírlugos (2–1) megyei másodosztályú meccs, amikor Kereki Arnold számára elsötétült a világ. A vendégek futballistája  – gólhelyzetben – megtolta a labdát, majd ütközött a menteni akaró hazai kapussal. A huszonnégy esztendős középpályás eszméletlenül zuhant a földre, kisvártatva pedig az életéért küzdöttek.

– Először is, nem hibáztatom a nyírvasvári kapust, szerencsétlen szituáció volt, ilyen, sajnos bármikor megtörénhet – nyomatékosította Dzsudzsák András, a Nyírlugos edzője, aki még a hét elején is a vasárnap délutáni események hatása alatt állt. – Arnold mozdulatlanul feküdt, játékosaim szóltak, hogy nagy a baj. Mire odaértem, hörgést hallottam, egyértelműnek tűnt, hogy lenyelte a nyelvét, és azonnali beavatkozásra van szüksége. Óriási szerencsére, az egyik labdarúgóm édesapja, a mentősként dolgozó Sinka Zsolt eljött a mérkőzésre, bele sem merek gondolni, mi lett volna, ha nincs ott. Hathatós segítségével sikerült elkerülni a tragédiát, miután szétfeszítettük a sérült játékos száját, ő húzta ki a nyelvét a nálunk lévő mentődobozban található eszközzel.

Elképzelhető, min ment keresztül a sérülést szenvedett játékos édesanyja, aki ugyancsak megtekintette a mérkőzést... Dzsudzsák Andrást is megviselte a baleset, olyannyira, hogy kéréssel fordult a csapatokhoz.

– Akkora volt az ütközés, hogy Kerekei Arnoldnak átszakadt az arcbőre, dőlt belőle a vér. Mentővel a nyíregyházi kórházba szállították, ahol összevarrták sebeit, ezen kívűl megállapították, hogy agyrázkódást szenvedett. Azóta már hazaengedték, remélem túl van a nehezén, valamennyiünk nevében jobbulást kívánunk neki és természetesen visszavárjuk! Kérem írja le, nagy köszöntettel tartozunk Sinka Zsoltnak, aki nem túlzás, megmentette a játékos életét. Ehhez még annyit: ez az eset is az erősíti meg bennem, bár fontos a győzelem, de nem mindenáron. Vasárnap éjszaka sokáig beszélgettünk a többiekkel, én szinte semmit nem aludtam, csak erre a szörnyűségre tudtam gondolni. Kérek mindenkit, figyeljünk a másikra, hisz semmi nem lehet olyan fontos, mint az emberélet!

A fejlemények ismeretében nyilvánvalóan mellékes tényező, hogy az ominózus jelenet közben a játékvezetői asszisztens lest intett, amit persze az adott pillanatban a labdára koncentráló futballisták nem észlelhettek. A spori a hazaiak számára ítélt szabadrúgást, a balul végződött összecsapás következményeként a nyírvasvári kapust kiállították, bár a lelki megrázkódtatás alighanem mélyebben érintette.

Vészhelyzet a megyei pályákon

Az utóbbi idők egyik legrémisztőbb esete a 2010 áprilisában rendezett a Nyírvasvári–Máriapócs megyei kettes összecsapásánon történt. A hazai együttes végzett el szabadrúgást a máriapócsi térfélen, a középre érkező labdára Novák Zsolt, a vendégek kapusa mozdult ki, de két csapattársával ütközve olyan szerencsétlenül ért talajt, hogy tehetetlenül rogyott össze, majd mozdulatlanul terült el a gyepen. Anderjcsák Róbert, a máriapócsiak edzője hatalmas lélekjelenlétről tanúbizonyságot téve sietett a balesetet szenvedő, életveszélyes állapotban lévő labdarúgó segítségére. A tréner a pillanat tört része alatt felmérte, hogy a hálóőr lenyelte a nyelvét, amit azonnal kihúzott. Nem volt egyszerű dolga, amikor kivette ujjait a futballista szájából, az csupa vér volt. Novák Zsolt hamar felépült, és háltá adhat a sorsnak, no meg a szakvezetőnek, mert aznap másodszor született.

Érdekes módon, alig három héttel később az Újdombrád–Komoró mérkőzésen a hazaiak ifjú védője, Oláh Attila állapota miatt aggódtak az érintettek: a huszonegy esztendős hátvéd saját kapusával ütközött, ami után a földre zuhant. Teste remegett, eszmletét azonban nem vesztett el, így is a nyíregyházi kórház baleseti sebészetén végződött számra a soros bajnoki fellépés.

Élet és halál között lebegett Pekács Zsolt: az ófehértói futballista a 2012 október másodikán játszott Geszteréd elleni megyei másodosztályú bajnoki összecsapáson fordult tragikusra, midőn góltól akarta megmenteni csapatát. A balszerencsés mozdulat következménye agyalapi törés, orrcsont- és arccsonttörés és leszakadt szájpadlás volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!