szon-sportoldal

2012.04.20. 09:25

„Dárdadobálók” Kisvárdán

Kisvárda – A világban különösen, de hazánkban is sikerrel űzik ezt a sportágat, ahol a versenyzők apró nyilakkal dobálnak kör alakú céltáblára. Általában kocsmákban, pubokban játsszák a világ minden részén, de a legnagyobb versenyek és szervezetek Hollandiában, az Egyesült Királyságban, a skandináv országokban és az Amerikai Egyesült Államokban, működnek.

Kisvárda – A világban különösen, de hazánkban is sikerrel űzik ezt a sportágat, ahol a versenyzők apró nyilakkal dobálnak kör alakú céltáblára. Általában kocsmákban, pubokban játsszák a világ minden részén, de a legnagyobb versenyek és szervezetek Hollandiában, az Egyesült Királyságban, a skandináv országokban és az Amerikai Egyesült Államokban, működnek.A darts angol eredetű játék és sportág, melynek során apró nyilakkal dobnak egy kör alakú céltábla különböző pontértékű szektoraira. A dartsban két szakágat különböztetnek meg, a tábla és a nyilak anyagától függően. Steel dartsnak nevezik azt a játékot, amikor fémhegyű acél nyíllal, kender anyagú táblára dobnak. Soft dartsnak pedig azt, amikor a játékosok automata gépekre játszanak műanyag hegyű nyilakkal. Hazánkban Nógrád és Szabolcs–Szatmár–Bereg Megyében nincsenek a sportágnak egyesületei. Kisvárdán Vörösházi Csaba és fia György „űzi” nagy szeretettel ezt a játékformát.

Kendertáblára dobálunk

– Ez arról szól, hogy 2.37 méterről dobálunk a táblára, ami 20 szektorra van osztva – kezdte beszélgetésünket Vörösházi Csaba. Az osztások különböző színűek és különböző pontokat érnek. A három dobott nyílnak az összegéből vonjuk le az elért pontok számát. A lényeg az, hogy minél hamarabb leérjünk nullára. Aki ezt elérte az nyert. Mi közel egy éve játszunk fiammal kender táblára. A múlt év szeptemberétől pedig már tagjai vagyunk a Borsod megyei ligának. A sárospataki versenyeket követően a közelmúltban Miskolcon vettünk részt megyei versenyen. Mindkettőnknek vannak tisztes eredményei. Már többször voltam bronz érmes, de ez a legutóbbi miskolci versenyen, 150 kilométer levezetését követően azonnal versenyezni kellett, s ez nem sikerült. Fiamnak, Gyurinak 12 éves kora ellenére vannak megyei győzelmei. Az Országos Diákolimpián is sikerrel szerepelt.

Részvétel a Diákolimpián

Március elején a budapesti László Gyula Gimnázium adott otthont a 2012 évi Országos Darts Diákolimpia döntőjének. A területi selejtezők továbbjutói között idén először megyénk is képviseltette magát Vörösházi György személyében, aki a Kisvárdai Református Általános Iskola 6. B osztályos tanulója. Gyuri neve – fiatal kora ellenére – ismerősen cseng a Kelet–Magyarországi darts életben, ugyanis édesapjával együtt állandó résztvevője a környék jelentősebb versenyeinek. Tehetségéről sokat elárul az, hogy a B–A–Z. Megyei darts bajnokságban együtt pallérozódik több magyar felnőtt és ifjúsági válogatottal is.

A diákolimpián Gyurinak a pokoli erős teljes országos serdülő mezőnnyel kellett szembenéznie. 136 versenyző 20 táblán versenyzett. A késő délutánba nyúló versengés végén, Vörösházi György az 1999/2000–es korcsoport versenyzői közül holtversenyben a 3., a teljes serdülő korosztály főtábláján pedig az országos 17. helyet szerezte meg.

Matematikai tudás nélkül nem lehet játszani

– Borzalmas gyorsan kell tudni számolni – kezdte beszélgetésünket Gyuri – mert e képességek nélkül nem lehetséges jó dartosnak lenni. De nagyon fontos a kéz, és az agy koordinációs képessége, gyorsasága és összhangja. Lehet, hogy amikor az itthoni edzéseken a dupla húszast, tízből hétszer sikerül kidobni, addig a versenyen ez nem sikerül a 130–as pulzusszám mellett. Nem csak a szellemi képességek fontosak, hanem a fizikai állóképesség is fontos, hiszen a távolságot a pontos dobássokkal kell legyőzni. A versenyeken mindig önmagunkat kell felülmúlni, mondja a 12 évesek megfontoltságával az ifjú versenyző. A Diákolimpián elért eredményemmel nagyon elégedett vagyok, remélem, hogy a jövő évi versenyen még sikeresebben fogok szerepelni. Ezt a lehetőséget, a sportág megszerettetését köszönöm édesapámnak, a versenyzési lehetőséget pedig szüleimnek.

Ellenfél a legújabb fejlesztésű nyilakkal

A legutóbbi miskolci versenyen Gyuri a 33 éves miskolci versenyzővel mérkőzött meg először. A rezzenéstelen arcok mellett nagy nevetés is volt, de a 12 éves begipszelt balkezű „kölyök”, Gyuri tanári játékkal „kivégezte” ellenfelét. A felnőtt versenyen, az osztályozót jelentő négy közé jutásért, a Németországból frissen hazatért versenyzővel kellett játszani, és Gyuri a tisztes helytállást követően boldogan fogadta az 5. helyért járó gratulációkat. Apa és fia igyekeznek Kisvárdán is népszerűsíteni ezt a sportágat, hiszen a Redhouse Dart Klub Kisvárda, két tagja: Vörösházi „Birdman” György és Vörösházi „Old Walrus” Csaba versenyeken elért eredményei a város hírnevét öregbítik.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!