szon-sportoldal

2012.06.16. 15:48

Szablyára magyar!

Si Fu Máday Norbert (a Wing Tsun Kung Fu szövetség Kelet-Európai főinstruktora) nem csak a világ öt legmagasabb szintű Wing Tsun kung - fu mestere közé tartozik, de országosan ismert a magyar harcos hagyományok kutatója és könyvkiadójaként is. Most megint valami újdonságot talált ki.

Si Fu Máday Norbert (a Wing Tsun Kung Fu szövetség Kelet-Európai főinstruktora) nem csak a világ öt legmagasabb szintű Wing Tsun kung - fu mestere közé tartozik, de országosan ismert a magyar harcos hagyományok kutatója és könyvkiadójaként is. Most megint valami újdonságot talált ki.

Szemináriumot tartott Nyíregyházán Si Fu Máday Norbert, Si Hin Fekete László növendékei hasznosíthatták a tudást, amit a mester átadott. Jóformán pihenő nélkül tartottak a tréningek, amiben a gyakorlatokat rövid szóbeli ismertetők egészítettek ki. A mesterek egy újdonságot tanultak, illetve gyakoroltak Máday Norberttel közösen, erről is kérdeztük egy szusszanásnyi pihenő során.

Si Fu Máday Norbert elmondta: azt gondolom, az ember előbb születik magyarnak, mint kung - fu mesternek, ezért hiszem, hogy a könyvek, amik a magyar kultúráról szólnak, különösen azok, amik kallódó naplók, kéziratok alapján kerülnek kiadásra, megőrzendő értékek. Például ha ennek a verseskötetnek a létrehozását nézzük, a család több mint 100 éven keresztül őrizte ennek a honvédnak a verseit abban bízva, hogy egy nap kiadják, úgy gondolom egyúttal fontos üzenetek arról, hogy mik az igazán értékes dolgok az életben. (Idén januárban készült el a könyv, aminek Áll a Honvéd mint a szikla a címe)

Melyek azok az értékek, amiket az apák át kell adjanak a fiúknak, amik állandó, és fontos minőséget képviselnek az ember életében, ez a könyv erről szól, ezért született. Ami újdonság, most ismertetjük meg az érdeklődőkkel a magyar szablya művészetét, ősi magyar harcművészet, ősi magyar harcmodor, amiről azt gondolom, hogy szintén olyan dolog, amit az utolsó pillanatban sikerült megmenteni a feledés homályából. Ezért gondoltunk arra, hogy a mesterek közösségében és a szövetségben meghonosítjuk, nem csak kulturális emlék, hiszen 33 országba vitték el katonáink ennek a tudományát, a legnagyobb, legismertebb hadseregekben tanították elődeink ezt a harcmodort. (A növendékek hallhatták Keresztessy József vívómester életének egy rövid ismertetőjét, akit az elbukott 1848-49-es szabadságharcot követően írásos menlevél ellenére Aradon tömlöcbe vetettek, majd onnan kiszabadulva vívóiskolát alapított a 43-dik engedélykérő levele után, és amit nem minden célzás nélkül 48 tanulóval indított el) Termékeny talajra hullik a tudás magja, a kung – fu tanítványok létszáma is egyre bővül, ami az értékválságos világunkban jó dolog. A régi, stabilnak gondolt értékek ugye nem maradtak stabilak, ezért keresik az emberek azokat a dolgokat, amik még megőrzik értéküket, ezért nőhet az iskolákban tanulók száma. A kung – fu nagyon demokratikus, annyit kapsz vissza, amennyit beteszel, nincs az életben sajnálatosan előforduló hátszél, rövid út, kiskapu, itt mindenki a szeretettel, lelkesedéssel elvégzett munkája alapján halad. Ha a következő generációban ki akarjuk a fair play érzését alakítani, akkor ehhez a kung – fu nagyon jó dolog. Kitartást, összpontosítást, fegyelmet, rendet, fájdalomtűrést tanulnak, amit az élet más területein is biztosan hasznosítani tudnak.

-Pusztai Sándor-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!