szon-sportoldal

2012.07.03. 15:39

Lekerülhet a lakat a pályákról

A közelmúltban megszűnt harminc futballcsapat feltámasztására szövetkezett a sportág szabolcsi vezérkara.

A közelmúltban megszűnt harminc futballcsapat feltámasztására szövetkezett a sportág szabolcsi vezérkara.Szomorú igazság: a becsült adatok szerint az elmúlt három esztendőben harmincnál is több csapat tűnt el a megyei futballtérképről. A gazdasági válság következtében egy tollvonással süllyesztőbe küldött együttesek felélesztésére tesz kísérlet a sportág vezérkara, amely nem ül ölbe tett kézzel. Él a remény, hogy a keleti végen sem szántják fel a létesítményeket...

- Köszönhetőern a tárasági adó nyújtotta támogatásoknak, kedvezményeknek ez a tendencia egy éve megállt - tért a tárgyra Barczi Róbert, az MLSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatója. - Nagyon bízunk abban, hogy rövid időn belül ismét emlkedni fog a létszám. A tavaszi szezon hajrájában néhány olyan település polgármesterével találkoztunk, ahol jelenleg nincs futballcsapat, ekkor döbbentünk rá, az érintettek nem is hallottak a TAO-nak köszönhető díjcsökkentésről. Mindez a megye harmadosztályú csoportvezető kollégáimmal arra sarkalt, hogy menetrendet készítve felkeressük azon falvak egy részét, amelyek a közelmúltban tettek lakatot a pályára. Ennek eredményeként közel haminc településre látogattunk el, a vezetők pedig meglepődtek a kedvező lehetőségen.

Barczi Róbert természetesen megoszotta a viziteken szerzett tapasztalatait. A körutazás után elképezelhető, jó néhány faluban megpezsdült a (futball)élet.

- Általában két problémával szembesül egy kis egyesület: nincs olyan ember, aki hátára veszi a szervezési feladatokat, vagy az anyagiak nem állnak rendelkezésre. Az általunk felkeresett helyeken inkább az utóbbi hiánya jelentett gondot, ezért örömmel fogadták az eléjük tett táblázatot, amiből kiderül: a korábban befizetendő díjak csupán tíz százaléka terheli őket. Egy megyei hármas csapat esetében a 70 000 forintos nevezési díj például most 7000 forint. Összeadva a költségeket, a nevezéssel, átigazolással, versenyengedéllyel, pályahitelesítéssel, valamint a játékvezetői díjjal, pillatnyilag 60 000 forintra rúg a költség. Ehhez mindenképpen hozzá kell tenni, a 35 000 forintos játékvezetői díjat ráadásul két részletben, szeptemberben, illetve 2013 márciusában kell befizetni. Nyilvánvalóan valamennyi önkormányzat nagy nehézségekkel küszködik, tudjuk, minden fillérnek megvan a helye, ugyanakkor egytől egyik minden polgármester örömmel fogadta a vázolt számokat, elismerve, ezek tükrében igazából anyagi oka nem lehet a labdarúgás feltámasztásának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!