szon-sportoldal

2012.08.10. 12:31

Kicsit sem lepte meg Risztov Éva nagy sikere

Kovács Rita, az 1996-os medencés olimpikom nosztalgiávala szívében nézte a közvetítést.

Kovács Rita, az 1996-os medencés olimpikom nosztalgiávala szívében nézte a közvetítést.Magyar szempontból csodálatos ez az olimpia, ami annak köszönhető elsősorban, hogy a győzelemre előzetesen esélyesnek vélt versenyzőink közül szinte mindenki aranyérmet nyert, a bombameglepetésről pedig a hosszútávúszó Risztov Éva gondoskodott. Vagy benne volt a pakliban a debreceni színekben szereplő sportoló győzelme?

– Abszolút – vágta rá Kovács Rita, aki az NYVSC úszójaként ott lehetett az 1996-os atlantai olimpián, hosszútávúszóként pedig 2006-ban Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett. – Ismertem a mezőnyt, tudtam azt is, hogy Évi mire képes, így elképzelhetőnek tartottam a győzelmét. Nagyon jó taktikával versenyzett, és bár az ilyen maratoni versenyeken ritkán nyer az, aki végig vezet, neki ezt is sikerült megvalósítania. A közvetítés alatt éppen mondtam a kisfiamnak, hogy én is hasonló forgatókönyv szerint úsztam a 2006-os budapesti, pontosabban számunkra balatoni Eb-n, csak akkor engem a végén lehajráztak. Az is jól jött Évinek, hogy a medencés versenyek során úgymond bemelegedett, megszokta az olimpia légkörét, és önbizalmat adhatott neki, hogy jól szerepel Londonban a magyar csapat.

Az olimpia programjára 2008-ban került fel a hosszútávúszás, Kovács Rita meg is próbálkozott a pekingi kvalifikációval, ami végül nem jött össze. Nosztalgiával a szívében nézte a csütörtöki versenyt?

– Be kell vallanom, igen – vágta rá Kovács Rita. – Jó lett volna kijutni egy olimpiára ebben a műfajban is, de hát ez generációs kérdés is egyben. Örültem Évi sikerének, miként a magyar csapat jó szereplésének is. Külön szurkolok még a kézilabdázó Harsányi Gergelynek is, akinek úszóedzője voltam, és a kezem alatt korosztályos magyar bajnoki címet is szerzett. Ő is hozzájárulhat ahhoz, hogy az olimpia utolsó hétvégéje az eddigi szép szerepléshez méltó módon alakuljon a mieink számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!