szon-sportoldal

2013.03.05. 12:23

MSZP-sajtótájékoztató: Sanyarú helyzetben a kiemelt csapatsportágak

Nyíregyháza - Értemezhetetlen, vállalhatatlan a sporttámogatások jelenlegi elosztási koncepciója Nyíregyházán.

Nyíregyháza - Értemezhetetlen, vállalhatatlan a sporttámogatások jelenlegi elosztási koncepciója Nyíregyházán.

Mint arról beszámoltunk, a Fidesz alig néhány napja jelentette be: az elmúlt év 156 millióval szemben 2013-ban 203 millió forintot különítettek el Nyíregyháza város sportjára, míg a TAO-pénzek jóvoltából tavaly 300 millió, idén remélhetőleg közel ennyi, vagy még több jut a látványsportágakra. Várható volt, hogy az MSZP-nek lesz mondanivalója a témában. Mert bár igaz, hogy számokban mérve több jut a sportra, meglehetősen nagy különbség mutatkozik a közgyűlés által 2011-ben elfogadott kerethez képest, ehhez képest jelentős visszalépés tapasztalható – közölte Nagy László önkormányzati képviselő a témában tartott keddi sajtótájékoztatón.

Értelmezhetetlen, vállalhatatlan a sporttámogatások fél évre tagolása a kiemelt csapatsportágak esetében. Ráadásul az alaptámogatást tekintve a megyei jogú városok közül Nyíregyháza a legalacsonyabb mértékben – összesen 14 millió forintot szétosztva – járul hozzá az érintett négy megyeszékhelyi egyesület (Nyíregyháza Spartacus, Marso-NYKK, NRK, Nyíregyházi Kézilabda Klub) működéséhez. Soha ilyen kevés nem volt még az említett összeg. Az ugyancsak meghatározott eredményességi juttatás abszolút szubjektív alapon történik, nagyfokú aránytalanságot feltételezve. A klubok ily módon képtelenek hosszú távra tervezni, a jövő homályos, bizonytalan, jelen állapotok következtében három-négy esztendőre előre képtelenség célt meghatározni. Nagy László szerint szükséges lenne legalább két klub emelt szintű szponzorálása az országos, netán nemzetközi porondon is elismert eredmények elérése érdekében.

Az MSZP – szakértők bevonásával – őszre készíti el saját sportkoncepcióját, ebben hangsúlyos szerepet kap az utánpótlás-nevelés további erősítése. A szocialisták elképzelhetetlennek tartják olyan sportágak meghonosítását a városban, amelyek gyökértelenek a városban. Továbbá a gazdasági élet szereplőire kifejtett nyomás hiányát is megemlítették, ez is közrejátszik a csapatsportágak teljesítményét illetően tapasztalható langyos víz az utóbbi esztendőkben. Mindeközben a Fidesz holdudvarhoz tartozó sportágak képviselői előnyt élveznek, az egyéni versenyzők közül akadnak, akik indokolatlanul nagy segítséget kapnak.

Az iskolai testnevelés, a diáksport fejlesztésére tett javaslatokkal szolgált Aranyos Gábor önkormányzati képviselő. Alsó tagozatban a mindennapos, a felső oktatásban a heti három testnevelési óra megvalósítása mellett kardoskodnak. Szeretnék, ha a létesítményeket hét végén is használhatnák a sportolni vágyók. Szomorú jelenség az úszósport drasztikus leépülése Nyíregyházán, valamint a vízlabda, mint látványsportág vidékre – Nagykállóba üldözése.

KM-KT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!