szon-sportoldal

2013.05.30. 19:37

Csarnok a gimnáziumnak és a kosárlabdának

Nyíregyháza - Négyszázharmincmillió forintból épül fel az egészséges életmódot szolgáló létesítmény a Szent Imre-iskola udvarán.

Nyíregyháza - Négyszázharmincmillió forintból épül fel az egészséges életmódot szolgáló létesítmény a Szent Imre-iskola udvarán.

Magas szintű politikai vezetők és egyházi főméltóságok jelenlétében helyezték el az alapkövét a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda udvarán épülő tornacsarnoknak. Ha minden jól megy, jövő ilyenkor már át is adhatják az Ungvár sétányon található intézményben azt a többfunkciós létesítményt, amelyet 430 millió forintból húznak fel.

A beruházásra a katolikus gimnázium és a Nyíregyházi Kosársuli Utánpótlás Kosárlabda Egyesület (NYKS) együttműködésének eredményeként kerülhet sor, amelyhez az anyagiakat a Bige Holding 300 milliós társasági nyereségadós (TAO) támogatása és az intézményt fenntartó Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye mintegy 130 milliós önrésze biztosítja. A tornacsarnok az iskola tanulói mellett elsősorban a megyeszékhely kosárlabdaéletét szolgálja majd.

Megyesi Mária gimnáziumi igazgató ünnepi beszédében kiemelte, hogy a kosárlabda eddig is a kedvenc sportágak közé tartozott az iskolában, a tizenkét órás bajnokságok sosem maradhatnak el. Dr. Kovács Ferenc polgármesterként abbéli örömének adott hangot, hogy nemcsak az iskola, hanem a kosárlabdán keresztül több száz városi diák használhatja majd a létesítményt.

– Magam is kosárlabda szakedző vagyok, együtt kezdtem a pályát a legendás nyíregyházi trénerpárossal, Sallai Józseffel és Elek Tamással – ezek már Szalay Ferenc köszöntő szavai voltak, amelyeket a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének és az országgyűlés turisztikai és sportbizottságának elnökeként, nem mellesleg pedig a kosárlabdázás fővárosának számító Szolnok polgármestereként mondott. – Egy baj van a nyíregyházi kosárlabdázással, hogy profi szinten nem tudja hozni azokat az eredményeket, amelyeket az utánpótlása évtizedek óta elér. Bízom benne, hogy ezzel a beruházással még eredményesebbé válik a városban a sportág.

Bige László, a háromszázmilliós TAÓ-s felajánlása nélkül nem gyűlhetett volna össze az iskola és az NYKS apraja-nagyja ezen a csütörtök délutánon, ám a Bige Holding tulajdonosa először azért kért elnézést, hogy nem tudta egy évvel hamarabb felajánlani ezt az összeget a csarnok megépítésére. Immár azonban semmi akadálya annak, hogy megkezdődjenek a munkálatok, az alapkőként elhelyezett időkapszulát (amelyben helyet kapott a Kelet-Magyarország csütörtöki száma is) Bosák Nándor megyéspüspök, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye főpásztora is megáldotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!