szon-sportoldal

2015.10.29. 18:12

Emléktáblát kapott a helyi öttusa megteremtője Székesfehérváron

Székesfehérvár - Emléktáblát avattak csütörtökön a székesfehérvári Árpád Fürdőben: az utódok, a tanítványok és a város ezzel tiszteleg a helyi öttusa alapjait letevő legendás edző, Jakab Endre előtt.

Székesfehérvár - Emléktáblát avattak csütörtökön a székesfehérvári Árpád Fürdőben: az utódok, a tanítványok és a város ezzel tiszteleg a helyi öttusa alapjait letevő legendás edző, Jakab Endre előtt.

Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány beszédében hangsúlyozta: Jakab Endre legnagyobb érdeme az volt, hogy Székesfehérváron megalapozta az öttusát, mely sportág később olimpiai bajnokot is adott Vörös Zsuzsanna személyében. Hozzátette: a szerény anyagi körülmények ellenére sikeres sportolókat nevelt a városban és versenyzőiből később komoly edzők lettek. Kijelentette továbbá, hogy a Kincsem Parkban létesítendő öttusamúzeumban biztosan helye lesz Jakab Endrének is.

Cser-Palkovics András polgármester szerint Jakab Endre nélkül elképzelhetetlenek lettek volna a székesfehérvári és a magyar öttusa sikerei is az elmúlt évtizedekben.

Maracskó Tibor olimpiai ezüst- és bronzérmes, világbajnok öttusázó, az edző egykori tanítványa elmondta, hogy első mestere volt Jakab Endre. Trénere nagyon fiatalon meghalt, ezért nem tudta neki megköszönni mindazt, amit érte tett. Közölte: negyvenegy évet kellett várni arra, hogy emléktábla mutassa mindenkinek, mekkora munkát végzett Jakab Endre Székesfehérváron.

Jakab Endre (1923-1974) neve és a fehérvári öttusázás elválaszthatatlan egymástól. Az edző középiskolai tanulmányait Székesfehérvárott, a Hunyadi Mátyás Felső Kereskedelmi Iskolában végezte. A háború után egy évet a Testnevelési Főiskolán tanult, ahonnan - apja vitézi címe miatt - eltávolították; a főiskolát levelező tagozaton fejezte be, miközben vagonrakodásból élt. 1954-ben került vissza Budapestről Székesfehérvárra; 1955-ben a székesfehérvári Traktor SE versenyzőit vezette, akik már indultak háromtusa versenyeken.

Mint testnevelő tanár a 320-as ipari tanuló intézetben képezte az öttusa sportág első generációját: ebből a bázisból nőtt ki a legendás id. Katona-Pákozdi-Johanek-Dobó alkotta együttes, majd a Maracskó-Rózsa-Bodri összetételű trió. 1956-ban az első ifjúsági öttusaversenyen Baldauf Tibor harmadik helyezést ért el, ugyanabban az évben az Eb-n ötödik lett. 1959-ben az ifi háromtusa Európa-bajnokságon aranyérmet nyert a csapata, a felnőtteknél pedig ezüstérmet szereztek; ettől kezdve már öttusaszakosztályként működtek.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!