szon-sportoldal

2016.05.20. 17:01

Régi vaspapucsos sztorikat idéztek fel

Nyíregyháza - Seres János nosztalgiatalálkozót szervezett a Nyíregyházi Volán-Dózsa egykori salakmotorosainak.

Nyíregyháza - Seres János nosztalgiatalálkozót szervezett a Nyíregyházi Volán-Dózsa egykori salakmotorosainak.

A faház előtt felállított motor jelezte, itt bizony vaspapucsosok randevúznak. A szépen kisuvickolt, feldíszített jó öreg Jawát be is indították, így a látvány, a hang és a szag is idézte a régi, szép idők hangulatát. Mert azok voltak! Nyíregyházán, a Zalka Máté utcai stadionban ezrek voltak kíváncsiak a salakmotorosok versengéseire. Egykoron igen népszerű volt ez a sportág, Gyulán, Szolnokon, Szegeden, Debrecenben, Miskolcon és Nyíregyházán húzták a gázt, szikráztatták a vastalpakat a bátor bőrruhások.

– Pár hete Elemér bácsival (Szabó Elemér, a Nyíregyházi Volán-Dózsa salakmotorosainak edzője, a szerk.) futottam össze az egyik szupermarketben. Beszélgetni kezdtünk és akkor merült fel, hogy milyen jó lenne újra találkozni.

Mindenki szívesen jött

– Szó szót követett, én pedig elkezdtem hívni azokat, akikkel jó harminc évvel ezelőtt ott voltunk egy szakosztályi zárón. Stekler Gabival több mint tíz éve nem találkoztunk, Balogh Janival pedig vagy hat esztendeje. Őket volt nehezebb elérni, a többieket nem különösebben. Kijelöltük az időpontot és vártuk a találkozót – tudtuk meg a főszervezőtől, az egykori remek vaspapucsos Seres Jánostól.

Jöhetett a nagy beszélgetés

Az összejövetel a közelmúltban, május első péntekének délutánján kezdődött Seres János nyírturai vendégházában. A hangulatos környezetű portára egymás után érkeztek az egykori kedvencek, bajnokok, hazai és nemzetközi versenyek érmesei. No, meg szerelők és vezetők.

Egy kivétellel mindenki elfogadta a meghívást, ott volt a versenyzők közül Balogh János, Csobán Csaba, Kovács András, Kovács Attila, Kovács Zoltán, Petrikovics József, Seres János, Stekler Gábor, Stefáni Attila. És Szabó Elemér edző, Füzesséry Gábor szakosztályvezető, Jarkovszki János szerelő.

Aztán elkezdődött a nagy sztorizás előbb a szabadban, majd a terített asztal mellett. Anekdotákból, poénokból nem volt hiány, gyakorta szóba került Szováti Feri bácsi, a nyíregyházi salakmotorozás nagy alakja, aki sajnos már nem lehetett a többiek között.

– Nagyon jó ötlet volt, elismerésem Janinak, hogy ilyen jól megszervezte ezt a találkozót. Jó volt ismét összejönni a srácokkal, a vezetőkkel és feleleveníteni a régi versenyeket, azokat az időket, és persze beszélni a jelenről. Csak rajtunk múlik, hogy lesz-e folytatása – vélekedett Petrikovics József.

Az egykori kiváló versenyzőt sokan ezüstmotorosnak hívták, hiszen egyszer volt országos egyéni bajnok, hétszer pedig második. Nyert rangos Aranysisakot, volt Európa-bajnoki résztvevő és a müncheni egyéni világbajnokságon is versenyzett.

Ajándékkal mehettek haza

Aztán lassan kifogytak a sztorik, csendesen hazamotoroztak a régi társak. Nem mentek üres kézzel. Seres János a kilencvenes évek elején a Zalka Máté utcai stadionban az üvegdarabok között rálelt egy 1984-ben készült tablóra. Renoválta, sokszorosította. Ezt és egy címkézett palack bort kapott mindenki, hogy ezzel is emlékezzen a régi időkre.

KM-ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!