szon-sportoldal

2018.06.25. 18:32

Nyugaton odateszi magát, aki jó futballista akar lenni

Nyíregyháza - Puskás Ferenc egykori jó barátja szerint tizenhét éves korukig a magyar focisták is nemzetközi szintűek. Interjú Tóth-Zele Józseffel, aki évtizedeken át volt Real Madrid utánpótlásedzője.

Nyíregyháza - Puskás Ferenc egykori jó barátja szerint tizenhét éves korukig a magyar focisták is nemzetközi szintűek. Interjú Tóth-Zele Józseffel, aki évtizedeken át volt Real Madrid utánpótlásedzője.

A Real Madrid utánpótlásedzőjeként több mint három évtizeden át dolgozó Tóth-Zele József 82 évesen is végigállja a mérkőzéseket, és olyan szenvedéllyel beszél a labdarúgásról, mint aki csak néhány esztendeje lett szerelmese a sportágnak. Emilio Butragueno nevelőedzője Tarpára hozta a „királyiak” U18-as csapatát, a meccsek után pedig készséggel állt lapunk rendelkezésére.

Figyeltem önt a mérkőzések közben, végigállta a meccset, együtt élt a játékkal.

Hogyne, ez a szokásom még mindig megvan, ugyanakkor nem akarom zavarni az edzőket. Nem illik beleszólni a jelenlegi trénerek dolgába, inkább a kispad másik oldalán állok. A Real Madridnál különösen igaz az, hogy tisztelni kell a másik munkáját.

Az U18-as csapat legjobb keretével érkeztek?

Igen, de el kell mondani, hogy az itt lévőknek a fele egy évvel fiatalabb a korosztályánál. A legtehetségesebbeket az idősebbek csapatába tesszük. Jobban fejlődnek úgy a gyerekek, ha nagyobbak között szereznek tapasztalatot.

Olyan játékosokat nevelt, mint Emilio Butragueno, Míchel vagy a maiak közül Álvaro Morata. Lát fantáziát az itteni gyerekekben is?

Amikor idejöttem találkozni Szécsi Szabolcs polgármester úrral, láttam egy edzést, volt is két gyerek, akik kifejezetten tetszettek. Néztem a játékukat, beszélgettem is velük később, és próbáltam néhány tanácsot adni nekik.

Az ittlévő madridiak között játszottak olyanok, akik hét-nyolc év múlva BL-döntőn szerepelhetnek?

Hosszú évek tapasztalata mondatja velem, hogy tizenkilenc-húszéves korukig nem nagyon lehet megmondani, kiből lesz igazán jó játékos. A tizenhét éves kor a vízválasztó, aki addig a legjobbnak tűnik, abból még nem biztos, hogy lesz valaki.

Nyomon követi a magyar utánpótlást is?

Feltétlen, és nagyon sajnálom, hogy nem lehet róla jó véleményem. Említettem az előbb, hogy a tizenkilenc éveseknél jön egy ugrás, amikor felnőtt szinten is a legjobbak közé kerülnek. Nemcsak Spanyolországban, hanem több nyugat-európai országban is ez a jellemző, ám Magyarországon van egy szakadás, pedig tizenhét évesen majdnem olyan jók, mint bármelyik nyugati. Azt kell alaposan megvizsgálni, hogy miért történik ez rendszeresen, erről azonban már a pszichológusokat kell megkérdezni.

Számos edző úgy tartja, a mai fiatalok nem veszik elég komolyan a futballt, esetleg túl korán elhiszik magukról, hogy elég jók.

Mindez megvan, de máshol is találunk ilyenre példát. Ma már nem az az általános, hogy csak a szegényebb rétegből jövők lesznek nagy játékosok. Mondhatom Pelét, Maradonát, Puskást, Kubalát, jól ismertem őket, mind egyszerű emberek voltak. Nyugaton a jobb körülmények között élő gyerek, ha elhatározza, hogy jó futballista akar lenni, akkor odateszi magát. A futball nem egyszerű játék, sok munkát igényel. Fizikailag kimondottan erősnek kell lenni. Nem azt értem ez alatt, hogy Madridban erőfutballt játszanánk, de ebben a sportágban minden négyzetméterért meg kell küzdeni a pályán. A jó futball mellett tehát nagyon erősnek kell lenni. Láthatta, ilyen kis gyerekek, de úgy ütköznek, mint a férfiak.

Említette, hogy tanácsod adott néhány tarpai kissrácnak. Várható együttműködés a klubbal?

Vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogyan tudna Tarpa a Real Madrid Alapítványával együtt dolgozni. Ennek keretein belül a legszegényebb kis gyerekek kapnak heti két edzéslehetőséget. Sokan futballoznak itt, de a környéken még így is vannak olyanok, akik nem tehetik meg, hogy edzésre járjanak. Ha megkapják az esélyt, akár közülük is kerülhetnek ki tehetségek.


[related-post post_id="3897884"]

[related-post post_id="3894059"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!