szon-sportoldal

2019.04.10. 11:23

Kék Cápák - Utánozhatatlan tűzerő

Nyíregyháza - A Nyíregyháza Blue Sharks tripladobásokban a mezőny legjobbja.

Nyíregyháza - A Nyíregyháza Blue Sharks tripladobásokban a mezőny legjobbja.Korunk kosárlabdájában egyre nagyobb hangsúlyt kap a tripladobás. Ezért leginkább a sportág csúcsának számító NBA a „felelős”, na meg az ott játszó, elképesztő tehetséggel megáldott tüzérek, mint például Steph Curry vagy James Harden. A dobókísérletekben élen járó Houston Rockets ebben a szezonban 3 668 hárompontost dobott rá (keddig), ez meccsenkénti 45-ös átlagot jelent, a napokban ligacsúcsot is döntött – a Phoenix Suns ellen berámolt 27 triplájánál még egy csapat sem ért el többet egy meccsen.

Sokuk erőssége a dobás

Ha ilyen magasságokban még nem is jár a Nyíregyháza Blue Sharks, az NB I./B Piros csoportjából kiemelkedik ebben a kategóriában. A nyíregyháziak toronymagasan a legtöbb távolit (a triplavonal Európában 6 méter 75 centire van a gyűrűtől) értékesítették az alapszakaszban (270), és ami ennél is fontosabb, a legjobb százalékkal dobtak. A Cápák 37.1 százalékos pontossága négy-öt százalékkal jobb a mezőny mindegyik csapatánál.

– Nagyon pozitív, hogy a hárompontos-mutatónk ilyen jó, egyénileg is szinte mindenki jobban teljesített, mint az előző szezonban – mondta Siska János, a Blue Sharks vezetőedzője. – A dobásbiztonságunk lényegesen javult, több pontot is szereztünk, viszont kevesebbet kaptunk. Nagy fegyvertény, hogy ezekben előreléptünk. Mint mondtam korábban, a bajnokság erősségét mutatja, hogy egy győzelemmel többet szereztünk, mint az előző idényben, mégis eggyel hátrébb végeztünk. Ráadásul, ha nem javultunk volna ennyit ezekben a mutatókban, például a kinti dobásokban, akkor nem biztos, hogy az első ötben végzünk.

A Cápáknál Czura Attila, Michael Harmon, Bazsó Brúnó, Sitku Márton, Oláh Zoltán és Demeter Ádám (ő csak hétszer próbálkozott) is negyven százalék felett célzott távolról. A legpontosabb Czura Attila volt 45 százalékkal.

– Épp a napokban mondta el Jani, hogy a statisztikák alapján ki miben fejlődött – mondta Attila. – Én két százalékot javítottam, pedig nem gondoltam, mert úgy éreztem, tavaly jobban összeállt a dobásom.

Ez csupán plusz

– Tény, hogy a tripladobás az egyik erőssége a csapatunknak, elég sokan vagyunk, akik kintről eredményesek tudunk lenni, de nem csak erre építünk, hiszen Tóth Geri érkezésével a palánk alatt erősödtünk – tette hozzá. – Ez csupán egy plusz, ami jól jön a csapatnak. Mindenesetre jó visszajelzés, hogy kintről ennyire hatékonyak vagyunk, már csak azért is, mert többek között a Veszprémben, a MAFC-ban vagy az OSE-ban is nagyon jó dobók játszanak. Ezt a fegyverünket ki kell használni, de úgy, hogy egyensúlyban tartjuk a benti játékkal.

A Cápáknak a továbbiakban hatványozottan szükségük lesz a jó dobásokra: pénteken 16.30-tól fogadják a BKG-t a negyeddöntő első mérkőzésén.

MK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!