SZON Sziréna

2018.04.07. 08:30

Nagycserkeszi állatkínzás: a beismerő vallomás már nem segíthetett

Nyíregyháza - Az állatbarátok tapsoltak a tárgyalóteremben, amikor elhangzott az ítélet.

Nyíregyháza - Az állatbarátok tapsoltak a tárgyalóteremben, amikor elhangzott az ítélet.

Szokatlanul csendes és szinte néptelen volt pénteken délelőtt a Nyíregyházi Törvényszék előtti terület, mert ellentétben az elsőfokú tárgyalás alatt megszokottól, az állatvédők népes csoportja ezúttal nem demonstrált az épület előtt.

A kamerák beélesítve várják a tárgyalóteremben, hogy dr. Horváth Géza másodfokú tanácsa kihirdesse az ítéletet, s kiderüljön, a kegyetlenül megkínzott, hónapokon át éheztetett nagycserkeszi kutya gazdái milyen büntetést kapnak.

– Egy éve, amióta kiderült, hogyan élt, majd halt meg Fülöp, minden célunk az, hogy az állatkínzásért börtönbüntetés járjon, és senki ne úszhassa meg, ha egy állatot bántalmaz, kínoz – magyarázta Katin Richárd, miért is alapították meg a Szurkolók az állatkínzás ellen csoportot. – Abban bízunk, hogy súlyosabb büntetés vár a tragikus sorsú és mára már legendává vált Fülöp gazdáira.

Átvágott nyakizmok

Meglepő fordulattal kezdődik a tárgyalás: B. Attila módosította a vallomását és beismerte, hogy ő kötötte a kölyökkutya nyakára a zsinórt, mert nehezen kezelhető és agresszív volt. A cselekményét megbánta, büntetlen előéletére és két kiskorú gyermekére tekintettel azt kérte, bocsássák próbaidőre. A két vádlottat a védőügyvéd képviselte, ők ugyanis nem jelentek meg a tárgyaláson.

Dr. Juhász Zoltán arra tett indítványt, hogy az elsőrendű vádlottra felfüggesztett büntetést szabjon ki a bíróság, s miután vallomásában magára vállalta a cselekményt, a másodrendű vádlottat mentsék fel, vagy büntetését enyhítsék, mert két kiskorú gyermek ellátásáról kell gondoskodni.

Dr. Gőcze Klára főügyészségi ügyész ezzel szemben súlyosabb és végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását kérte. Mint hangsúlyozta: a törvény az állatkínzást három évig terjedő börtönbüntetéssel rendeli büntetni. Az elsőfokon kiszabott négy hónapos fogház büntetést nem tartotta megfelelőnek, mert ez a cselekmény kifejezetten veszélyes a társadalomra. A ügyész kiemelte: a kutya rövid élete során folyamatosan éheztetésnek volt kitéve, nem kapott megfelelő ellátást, a nyakára kötött fojtózsinór a nyakmozgató izmokat szinte teljesen elvágta, az állat szervei elhaltak, ami különös szenvedést okozott, a kutyának esélye sem volt életben maradni.

– Senki nincs arra kényszerítve, kötelezve, hogy állatot tartson, de ha tart, akkor a jó gazda gondosságával tegye. Ez az ügy messze alulmúlta ezt! – fogalmazott Gőcze Klára.

A rövid szünetet követően ítélethirdetésre tértek vissza az érdeklődők a tárgyalóterembe, s amikor dr. Horváth Géza ismertette, hogy az állatkínzás bűntette miatt elsőfokon kiszabott 4-4 hónap fogházbüntetést 8-8 hónap börtönbüntetésre súlyosbította, a Szurkolók az állatkínzás ellen csoport tagjai tapsolni kezdtek.

Egyértelműen felelősek

Szóbeli indoklásában dr. Horváth Géza elmondta: az elsőfokú bíróság az elbíráláshoz szükséges bizonyítékokat maradéktalanul beszerezte, az általa megállapított tényállás megalapozott volt. A vádlottak mulasztásukkal olyan magatartást fejtettek ki, ami az állat halálához vezetett. A vádlottak felelőssége egyértelműen megállapítható, a hosszabb időn át tartó kirívó, kegyetlen bánásmód pedig kizárja minden más büntetési nem alkalmazását, és azt is, hogy a szabadságvesztés végrehajtását próbaidőre felfüggessze a bíróság – hangsúlyozta a tanács elnöke.

– Tudom, hogy furcsán hangzik, de most nyert értelmet Fülöp halála, bebizonyosodott, hogy érdemes volt egy évvel ezelőtt elindítani mozgalmunkat – mondta lapunknak a másodfokú ítélethirdetés követően Katin Richárd, a Szurkolók az állatkínzás ellen csoport vezetője.

Végignézték a családtagok

– Sajnos egyre gyakrabban találkozunk egészen elrettentő esetekkel, de olyan szenvedéssel, ami ennek a kutyának kijutott, példátlan – mondta a nyíregyházi Állatbarát Alapítvány jogi képviselője. Hozzátette: megdöbbentő, ahogy a családtagok tétlenül végignézték, mi történik az állattal. Dr. Helmeczy László jelezte azt is, hogy a kutya gyógykezelésére fordított, számlákkal bizonyított költséget, csaknem 800 ezer forintos igényüket polgári bíróság előtt érvényesítik.


[related-post post_id="3632435"]

[related-post post_id="3695864"]

[related-post post_id="3508479"]

[related-post post_id="3443196"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!