SZON Sziréna

2018.11.27. 07:59

A szakadék helyett inkább fának ütközött

Napkor, Nyíregyháza - „Láttam, ahogy jött a fa, be a buszba, hallottam a becsapódás hangját” – mondta az egyik napkori utas.

Napkor, Nyíregyháza - „Láttam, ahogy jött a fa, be a buszba, hallottam a becsapódás hangját” – mondta az egyik napkori utas.

A jókedvű napkori társaság vacsorával egybekötött borkóstolóra tartott szombaton Gyöngyösre, de nem érkeztek meg.

– Most sem döntenék másképp, abban a helyzetben a tudásom legjavát adtam és a legjobb döntést hoztam meg – fogalmazott lapunknak az a buszsofőr, aki a Kékestetőről lefelé tartó buszt fékhiba miatt egy fának kormányozta.

– Baj van! A fék! Nincs fék! Kapaszkodjon mindenki! – kiabálta a sofőr, akinek nem volt más választása: vagy a szakadékba zuhanunk, vagy egy fék nélkül bevehetetlen kanyarban borulunk fel. Láttam, ahogy jött a fa, be a buszba, hallottam a becsapódás hangját – elevenítette fel a pillanatot a Mátrában balesetet szenvedett busz egyik utasa.

„A legfontosabb, hogy mindenki él”

– Baj van! A fék! Nincs fék! Kapaszkodjon mindenki! – kiabálta a sofőr. Elől ültem, a második széken, láttam ahogy jött a fa, be a buszba, hallottam a becsapódás hangját – elevenítette fel a pillanatot lapunknak a Mátrában balesetet szenvedett busz egyik utasa, aki azt kérte, maradhasson névtelen.

– Repültek a tárgyak, az emberek, volt egy utas aki a becsapódáskor térdelt, az ülésen, háttal volt a menetiránynak, szó szerint repült. Én próbáltam kapaszkodni, a mellettem ülőt tartani. Nekem a lábam sérült, zúzódásokkal megúsztam, volt, aki súlyosabban sérült, de szerencsére senki nem volt életveszélyben – összegezte a férfi, akinek a hangján még érezhető – és érthető –: a történtek hatása alatt van. Egy jókedvű, baráti társaság indult Napkorról Gyöngyösre, egy vacsorával összekötött borkóstolóra, de nem értek oda.

Volt még idejük, ezért úgy döntöttek, szétnéznek a környéken, így vezetett az út Kékestetőre, ahonnan a kellemes séta után indultak vissza.

– Amikor fel tudtam állni, vettem a telefont, hogy hívjam a 112-t, de meglátva a füstöt, visszatettem a készüléket, kiabáltam, hogy kifelé mindenki. Kiugrottam az ablakon és hívtam a 112-t, nagy volt a sokkhatás, az utasok le voltak fagyva. Biztosan nem volt sok idő, mégis iszonyú hosszúnak tűnt, amíg megérkezett a segítség. Közben folyamatosan kaptam a tanácsokat telefonon, hogy mit tegyünk. Ilyen helyzetben a tehetetlenség a legnehezebb – jegyezte meg a férfi, aki hétfőn már dolgozni ment, azt mondta, így könnyebb.

– Nem volt más választása a sofőrnek, az egyik oldalon egy hatalmas szakadék volt, onnan sokan nem jöttünk volna ki. Szembe egy U-betűbe visszahajló kanyar, ami fék nélkül bevehetetlen. Tisztában vagyok azzal, ha itt megindul egy ekkora tömegű jármű, hatványozódnak a dolgok – mondta a férfi arról, mi közül választhatott a busz vezetője, s szerinte az adott helyzetben a legjobb döntést hozta meg, amikor lehúzódott a padkára és a fának vezette a járművet.

– Mindenki próbálta hívni a családját, megnyugtatni őket, de hosszú idő lesz, mire ­feldolgozzuk a balesetet – tette hozzá a férfi, s megjegyezte: összességében szerencsések, a gondviselésnek köszönhetően nem történt tragédia.

A hivatalos közlemény

Egy különjáratú kirándulóbusz, egy nyíregyházi vállalkozás gépjárműve szenvedett balesetet szombat délután a Mátrában. Az utasokkal teli jármű Kékestetőről lefelé jövet, Mátraháza felé tartva tért le az úttestről és csapódott fának – mondta Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-nek vasárnap.

A busz a sofőrrel együtt negyven embert szállított, közülük a balesetben tizenketten sérültek meg: ketten súlyosan, tízen pedig könnyebben. A sérülteket a gyöngyösi és a hatvani kórházba szállították a mentők, de már valamennyien elhagyták az egészségügyi intézményt – tette hozzá a szóvivő, aki megerősítette, hogy a sofőr a baleset okaként műszaki hibára, a fékberendezés ­meghibásodására hivatkozott. Az ügyben a gyöngyösi rendőrkapitányság indított eljárást.

„Ma sem tennék másképp”

– Örülök, és ez a legfontosabb, hogy mindenki él és otthon van! Abban a helyzetben, és az adott körülmények között a tudásom legjavát adtam, a legjobb döntést hoztam meg, és ma sem tennék másképp. Tiszta a lelkiismeretem – mondta el lapunknak S. G., akit hétfőn sikerült telefonon elérünk. A buszsofőr hozzátette: elindult a hivatalos vizsgálat, s csak annak lezárulta után szeretne részletesen beszélni a történtekről. – Szombaton éjszaka a nyíregyházi buszos társadalom bizonyította összetartását, hálás vagyok, hogy azonnal elindultak értünk és szombaton éjszaka hazajöhettünk – hangsúlyozta.

KM


[related-post post_id="4062292"]

[related-post post_id="4061566"]

[related-post post_id="4060363"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!