SZON Sziréna

2018.11.08. 14:30

„Az egyik tiszadobi férfinak a kocsmázás mentette meg az életét”

Tiszadob - Mint ahogy szerdán már beszámoltunk róla, három tiszadobi embert vitt a mentő metil-alkohol mérgezés gyanújával kórházba.

Tiszadob - Mint ahogy szerdán már beszámoltunk róla, három tiszadobi embert vitt a mentő metil-alkohol mérgezés gyanújával kórházba.

– A mérgező italokat eredeti, kereskedelmi forgalomból visszagyűjtött hazai gyomorkeserűs üvegekbe töltötték, amelyekből hiányzik a visszatöltést gátló eszköz és házilag színre fújt kupakokkal zárták le, amelyekre a „Duty Free Shop” feliratú címkéket ragasztották, valamint zárjegy nem található az üvegeken – mondta el a további részleteket dr. Fedor Rita.

Csak megbízható forrásból

A megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője hangsúlyozta: felhívják a lakosság figyelmét, hogy kizárólag megbízható forrásból beszerzett alkoholtartalmú ita­lokat vásároljanak, és ne fo­gyasszanak zárjegy nélküli üvegekből származó italt, különösen akkor, ha az előbbi leírás ráillik!

– Kérjük továbbá, hogy aki az üggyel kapcsolatban információval rendelkezik, tegyen bejelentést személyesen a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályán (Nyíregyháza, Bujtos út 2.), telefonon a 06-42-524-600 hívószámon, vagy a 112-es központi segélyhívón. Névtelenség megőrzése mellett a nap 24 órájában ingyenesen hívható a 06-80-555-111 Telefontanú zöldszámán is bejelentés tehető – tette hozzá a rendőr őrnagy.

Nincs alkoholszagú lehelet

A három férfit a Jósa András Oktatókórház Sürgősségi Betegellátó Centrumába (SBC) szállították, ketten már hazamehettek

– Az utóbbi években egy metil-alkohol-mérgezéses esetünk sem volt – mondta lapunk kérdésére dr. Ligeti Richárd. Az SBC Intenzív Részlegének vezetője megjegyezte, fagyálló fogyasztása miatt sok beteget kezelnek az osztályon, s az ellátásra szorulók nagy része öngyilkossági szándékkal iszik etilén-glikolt.

Az adjunktus elmondta azt is: akár metil-alkohol, akár fagyálló okozta mérgezésről beszélünk, a laikus számára a tünetek hasonlítanak az „egyszerű” alkoholmérgezésre. Figyelmeztető jel lehet az alkoholos kipárolgás és az alkoholszagú lehelet hiánya, vagy ha hirtelen lépnek fel a látási zavarok.

– Metil-alkoholból a kisebb mennyiség is veszélyes lehet, mert a szervezetben formaldehiddé alakul, ami komoly sejtméreg. Emellett károsítja a májat, a vesét; a látást biztosító retinasejtek anyagcseréjét gátolva a sejtek elpusztulnak, ezért tartós vakságot is okozhat. Ha valaki egy decit tisztán megiszik a mérgező metil-alkoholból, az megfelelő segítség hiányában nagyon gyorsan halált okozhat – utalt a következményekre az adjunktus.

Mérgezés gyanúja esetén azonnal mentőt kell hívni, s ha lehet, a mérgezettel meg kell itatni fél vagy inkább egy deci tömény (40–50%) alkoholt, mert az etanol lebontása csökkenti a metanol káros hatásait, ugyanis az enzim az etil-alkoholt fogja előbb lebontani.

Az etilén-glikol tiszta, színtelen, szagtalan, édes ízű, szirupos folyadék, könnyen összetéveszthető az etil-alkohollal.

Igyon tömény alkoholt!

– A mérgezés a központi idegrendszerre, az anyagcserére, majd a szívre, a tüdőre hat, végezetül pedig leáll a vese működése – sorolta dr. Ligeti Richárd. – A toxikológiai tünetek jellege és súlyossága függ az elfogyasztott etilén-glikol mennyiségétől, az elfogyasztás és a kezelés között eltelt időtől. Ha biztosra vehető a fagyállómérgezés, minél hamarabb itassanak a beteggel tömény alkoholos italt! – tanácsolja a szakember. A SBC-re kerülő betegek kezeléséről megtudtuk: cukros-alkoholos infúzió mellett elvégzik a toxikológiai vizsgálatot és elkezdik a dialízist is, mert ezzel gyorsabban ürül a szervezetből a méreg.

– A kollégáink „jó szaglásuknak” köszönhetően azonnal észreveszik, milyen mérgezésről van szó, s a rögtön elkezdett művesekezelésnek is köszönhetően nem volt halálos kimenetelű esetünk – jegyezte meg a részlegvezető –, arra volt példa, hogy a súlyos vesekárosodás miatt a dialízist hosszú távon folytatni kellett.

KM


A kocsmában már ivott

– Ahogyan az ilyen esetekben lenni szokott, futótűzként terjedt el az eset híre a faluban. Információim szerint két beteget már hazaengedtek a kórházból, a harmadik viszont nincs jó állapotban – mondta el lapunk érdeklődésére Bán Gábor, a Tiszadobi Polgárőrök Egyesületének parancsnoka. – Mondhatni, az egyik férfinek a kocsmázás mentette meg az életét, aznap ugyanis már kellő alkoholt fogyasztott ahhoz, hogy a később megivott metil-alkohol nem tudott nagyobb kárt tenni a szervezetében – tette hozzá.


[related-post post_id="4042860"]

[related-post post_id="4041683"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!