SZON Sziréna

2018.11.02. 11:36

Hatvan évet kaptak a csónakos csempészek

Nyíregyháza - Hatvan és fél év szabadságvesztést szabott ki a bíróság.

Nyíregyháza - Hatvan és fél év szabadságvesztést szabott ki a bíróság.

A Nyíregyházi Járásbíróság a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt indult eljárásban az I. rendű vádlottat 6 év, a II. rendűt 9 év, a III. rendűt 7 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre, a többi vádlottat 1–6 évig terjedő börtönbüntetésre, illetve felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

A tényállás szerint az I. rendű vádlott 2015-ben létrehozott egy bűnszervezetet, amelynek tagjai rendszeresen szereztek be Ukrajnából jelentős mennyiségű, adózatlan cigarettát, melyet a Tiszán csónakkal átúsztatva csempésztek Magyarországra és itt értékesítették. A vádlottak a bűncselekmények elkövetésekor más személyek nevén lévő mobiltelefonokat használtak, amelyeket folyamatosan cseréltek, beszélgetéseik során a települések, utcák, személyek neve helyett fedőneveket használtak, az ukrán féllel többnyire rádió adó-vevőn tartották a kapcsolatot.

A bűnszervezetet az I. rendű vádlott vezette, a II. rendű vádlott gondoskodott a járművek beszerzéséről, a sofőrök és felvezetők irányításáról és a cigaretta értékesítéséről. A többiek figyelték a hatóság tagjait, s ők tartották a kapcsolatot az ukrán féllel, ők szállították a cigarettát, szervezték az értékesítést. A vádlottak – valamint további, ismeretlen társaik – hat alkalommal legalább 53 471 doboz cigarettát csempésztek Magyarországra, és ezzel a költségvetésnek közel 40 millió forintos kárt okoztak. Az ítélet nem jogerős – tájékoztatta lapunkat dr. Sörös László sajtószóvivő.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!