Tajvani topjátékos és japán csodagyerek

Egyértelmű, hogy a tajvani Csüang Csi-jüan a viadal legnevesebb indulója
Egyértelmű, hogy a tajvani Csüang Csi-jüan a viadal legnevesebb indulója - © Fotó: AFP
Nyírbátor – A Nyírbátorból indult Majoros Bence a világklasszis asztaliteniszezők alkotta mezőnyben ragadhatott ütőt a budapesti Tüskecsarnokban.

Mini világbajnoki mezőny gyűlt össze Budapesten, ahol szerdán vette kezdetét a World Tour-verseny, amelyre 56 ország 368 asztaliteniszezője nevezett. A korábban magyar nemzetközi bajnokság nevet viselő esemény kategóriát váltva eggyel magasabb szintet képvisel, a „major”, vagyis a legfőbb viadalok közé került, amit az összdíjazás is jelez: 35 ezerről 70 ezer dollárra (napi árfolyamon 20 281 800 forint) nőtt.

A kínai válogatott ugyan nem nevezett, de így is van a mezőnyben top tízes játékos, mivel indul a párosban világbajnok, egyesben olimpiai negyedik, a világranglistán jelenleg a hetedik helyen álló tajvani Csüang Csi-jüan (négy kínai, egy-egy német és japán előzi csak meg). A nők mezőnyében elsősorban a japán „csodagyerekre”, a mindössze 15 évesen a világranglista-12. helyén álló Ito Mima fellépésére kíváncsi a szakma.
Negyven versenyzőnk élvezheti a hazai pálya előnyét a Tüskecsarnokban, és a mezőnyben ott van a nyírbátori nevelésű Majoros Bence, aki ma már a német TTC Weinheim játékosa. Az ifjúsági korosztálynak január elsejével hátat fordító játékos három kategóriában szerepelhet a vasárnapig tartó rendezvényen: felnőtt és U21-es egyesben valamint felnőtt párosban áll asztalhoz. Utóbbiban Kosiba Dániellel, ami megtiszteltetésnek számít, hiszen a válogatott oszlopos tagjáról, az olimpiai kvalifikációban reménykedő sportolóról van szó, aki Jakab Jánossal együtt azon két magyar egyike, akiknek egyesben nem kell selejtezőt játszaniuk, hanem a főtábláról kezdik a viadalt.

A múlt hetet Nyírbátorban töltő, hétfőtől pedig a válogatottal közösen készülő Majoros bemutatkozása jól sikerült, hiszen a szerda reggeli programban az U21-es versenyszám selejtezőjében 3:1-re legyőzte a szlovákiai Kopányi Tamást. Bence egyébként az 1-es számú csoport egyes helyére került, ami azt jelenti, hogy épphogy lemaradt a főtábláról, de – remélhetőleg – így legalább bemelegszik a további küzdelmekre. A csoport harmadik tagja a román Cristian Chirita.

A felnőttek között indiai és szingapúri ellenfelet kapott a 29. csoportban Majoros Bence, utóbbival, vagyis Poh Sao-fenggel, a világranglista 620. helyezettjével találkozott először a 242. pozícióban jegyzett magyar. A meccsen kijött a két játékos közötti ranglistabeli különbség, és Majoros 4:0-ra nyerte az összecsapást.

Párosban a Kosiba, Majoros duó első ellenfele csütörtökön este a bolgár Filip Floric, Sztaniszlav Golovanov duó lesz.
hirdetés