Támogatás ökoutasoknak

Az ökológiai gazdálkodás időszerű kérdéseiről és a jövő kilátásairól dr. Roszík Péter, a biokultúra szövetség alelnöke tart előadást
Az ökológiai gazdálkodás időszerű kérdéseiről és a jövő kilátásairól dr. Roszík Péter, a biokultúra szövetség alelnöke tart előadást - © Fotó: KM-archív
Nyíregyháza – Újdonságokról is szó lesz az ökológiai gazdálkodás új forrásairól tartandó nyíregyházi fórumon.


A mezőgazdák számára manapság egyre nagyobb fejtörést okozó technológiai, klimatikus, ökológiai, humán-egészségügyi problémák kivédésének egyik lehetséges módja áttérni az ökológiai gazdálkodásra.

Az efelé elmozdulást segítendő újra indul az ökológiai gazdálkodás területalapú támogatása, a következő 5 éven át jelentős összegeket biztosítva az effajta gazdálkodás iránt elköteleződő és a már elkötelezett gazdálkodóknak.

A programot elindító agrárkormányzat abban bízik, hogy az október 29-én megjelent „Ökológiai gazdálkodásra való áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása” című pályázat megteremti a hátteret a paradigmaváltásra.

Ügyfélkapun át

A támogatás csak az akkreditált ellenőrzési rendszerben szereplő gazdaságokat illeti meg, az öt éves kötelezettségvállalás teljes időszakában a jogszerű használatukban lévő szántó-, ültetvény- és gyepterületeiken, amelyeket bejelentettek az ellenőrzési rendszerbe. E területekre a zöldítési kötelezettség is teljesítettnek tekinthető, és a Natura 2000 területek után járó támogatás is igényelhető, ugyanakkor nincs gazdaságmérethez kötött degresszió!

Az elektronikus támogatási kérelem benyújtása ügyfélkapun 2018. december 1-15. között történhet a Magyar Államkincstár MVH portálján. Az ökológiai gazdálkodásra vonatkozó kötelezettségvállalás időszak 2019. január 1-­jétől 2023. december 31-éig tart.

A pályázati felhívás (és mellékletei) részletesen ismerteti a támogatás feltételeit, a bírálat során szerezhető többletpontokat és a földhasználati kategóriákhoz rendelt, a terület ökológiai státuszától függő támogatási összegeket, továbbá a vállalások nem teljesítéséhez kapcsolt szankciókat is. A kérelemhez be kell csatolni az ökológiai tanúsító szervezettel (Biokontroll) kötött, mindkét fél által aláírt, érvényes tanúsítási szerződést is.

Az előző felhíváshoz képest újítás, hogy olyan ültetvényre is támogatás igényelhető, amelyet legkésőbb a 2019. évi egységes kérelem benyújtásának jogvesztő határnapjáig eltelepítenek! Az egyéb ültetvénycsoportban támogathatóvá vált a csipkebogyó, a kivi, a füge és a datolyaszilva is.

Bonyolult jogszabályok szerint

Többségi állami tulajdonban álló gazdasági társaság, illetve központi költségvetési szerv is nyújthat be támogatási kérelmet, de csak akkor, ha ahhoz a kormány előzetesen hozzájárult!

Az ökológiai gazdálkodás követelményeit bonyolult jogszabályok írják elő. Ezek könnyebb megértése végett készítette el a szervezet a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. Alap-feltételrendszerét.

A Magyar Biokultúra Szövetség és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. előadássorozatot tart az ökológiai gazdálkodásról és támogatásáról az ország három városában, köztük Nyíregyházán.

A Nyíregyházi Egyetem Kótaji út 11. sz. alatti ‚C’ épületében november 22-én 9 órától kerül sor az Ökológiai gazdálkodás támogatással című tájékoztató fórumra.

KM
hirdetés