Hagyományőrző rendezvény

2020.01.31. 13:34

Panyolai Farsangolás

Panyola, a szatmári falucska immáron hetedik esztendeje február második hétvégén tartja télűző eseményét.

A település életében megmaradt a régi értékek, népi hagyományok tisztelete. Fontos, hogy ebben a rohanó világban megőrizzék és a következő generációknak átadhassák azt a rengeteg múltbéli kincset, amelyet az idősebbek még ápolnak és őrzik komoly értékeit a településen. Panyola, a 600 lélekszámú falu nemcsak a megyei érdeklődőknek mutatja meg népi kultúráját, hanem országszerte feleleveníti e fontos örökségét.

„Csak akkor lehet a település gazdag értéktárát tovább életben tartani, ha folyamatosan őrizzük, megjelenítjük és gondozzuk azt”- jegyezte meg Muhari Zoltán, polgármester. „Ebben a komoly küldetésben folyamatos támogatást kapunk az itt élő nyugdíjasainktól, akik erőt, fáradságot nem sajnálva segítik munkánkat”- tette hozzá. Panyola, egy nagy család és minden erre látogató vendéget ugyanolyan szeretettel fogad, mint hajdanán a nagyszülők. Ezt a lényeges szatmári tulajdonságot is megőrizte a hely. A környező települések is csatlakoznak a felvonuláshoz, hiszen az alakoskodás hagyománya Panyola mellett még számos településen élt.

Tömegeket szólít meg a rendezvény. Képesek baráti körök, hajdanán a faluban élők hazatérni erre a rendkívüli eseményre. Van olyan egykori panyolai, aki több éve már Budapesten él, de ilyenkor visszajön nagyobb baráti társasággal, hogy felelevenítsék és megmutassák az egykori közösségformáló és csapatokat megmozgató népi történést. Panyola már nemcsak a zamatos nedűjéről ismert, hanem elragadó vendégszeretetéről, ízletes aszalványairól, finom, különleges ételeiről, fesztiváljáról és hagyományőrző rendezvényeiről is egyaránt. A három folyó találkozásánál fekvő falu az itt megtalált értékeit összegyűjtve, egymást erősítve tudja megmutatni még több érdeklődőnek rendkívüli adottságait. Érintetlen természeti kincsei nagyon kellemes és élményekben gazdag lehetőséget kínál az erre látogatónak. „Ez Panyola, amely tömegeket, családokat, baráti társaságokat és minden érdeklődőt szívesen fogad. Aki szereti a múltbéli értékeket és kívánja ezeket megőrizni, nemcsak a szívében, hanem átadni a következő generációnak, hogy megmaradjanak ezek a különleges népi kincseink, azok látogassanak el hozzánk”- fejezte be gondolatát a polgármester.

VII. Hagyományőrző Farsang Panyolán

2020. február 8.

állatalakoskodó jelmezes felvonulás, szatmári dramatikus játékok, portaprogramokkal

Facebook: PanyolaFeszt

- Pótor Melinda -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában