Téli átállás a Nyíregyházi Állatparkban

Akt.:
Téli átállás a Nyíregyházi Állatparkban
© Téli átállás a Nyíregyházi Állatparkban | Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Hogyan változik az állatok étrendje, szokásai, alszanak-e álmot a medvék – kérdeztük meg a Nyíregyházi Állatparkban Révészné Petró Zsuzsa osztályvezetőjétől.

A Nyíregyházi Állatparkban látható 5000 állatot tél és hideg szempontjából 3 csoportba oszthatjuk. Az első azoké az állatoké, amelyeknek inkább kedvező a hűvös idő, a borjúfókák, jegesmedvék, pingvinek, rénszarvasok, ide sorolhatók. A másik csoportba pedig azok, (hüllők és főemlősök) amelyek ilyenkor már csak benti kifutón láthatók, a trópusi élőlények ezek közé sorolhatók.

A legérdekesebb csoport azoké, amelyek alapvetően melegebb időhöz szoktak, de jól tűrik a hűvösebb időt is. Az afrikai patások között a zsiráfok a tiszta levegő miatt sokat tartózkodnak a szabadban, a zebrák szaporán kocognak fel-alá, a Benett kenguruk kicsit lustálkodnak, de ők is itt ugrándoznak csoportban. Ezektől eltekintve inkább csak olyan intézkedéssel készülünk a télre, hogy például a vízilovak meleg vízben vannak, és az időjárás függvényében változtatunk az ennivaló összetételén. Például a már említett patásoknak kevésbé lédús, inkább rostokban gazdagabb takarmányt adunk.

Sokan kérdik meg a barna medvéket, hiszen a természetben ők barlangjukba húzódva vészelik át a telet. Itt nem alszanak téli álmot, nyilván a felhalmozott zsírhoz adunk megfelelő táplálékot már ősszel, de ők inkább csak egy kicsit lelassulnak, nyugodtabbak lesznek a hideg évszakban.
hirdetés