Helyi közélet

2017.03.23. 10:27

Urmai Gábor szinte a bagi cigánytelepről ment Tom Hanksszel forgatni

Nyíregyháza - Ebben az évben a Magyar Filmkritikusok Díját a kisjátékfilmek kategóriájában a Fizetős nap nyerte, az alkotásnak pedig helyi vonatkozása is van: a Móricz Zsigmond Színház művésze, Urmai Gábor is szerepet kapott Bernáth Szilárd filmjében.

Nyíregyháza - Ebben az évben a Magyar Filmkritikusok Díját a kisjátékfilmek kategóriájában a Fizetős nap nyerte, az alkotásnak pedig helyi vonatkozása is van: a Móricz Zsigmond Színház művésze, Urmai Gábor is szerepet kapott Bernáth Szilárd filmjében.

„Torokszorítóan izgalmas thriller. A Fizetős nap az uzsorása ellen valló telepi srác története. Egy olyan embert látunk, aki az életét kockáztatja azzal, hogy elmegy a rendőrségre. A vallomással egy beláthatatlan végű eseménysor veszi kezdetét, és a főszereplő fejében sorjáznak a kérdések: helyesen döntött, amikor felnyomta az uzsorást? Tényleg jót tett ezzel a családjának? A szereplők árnyalt bemutatása miatt érzelmi hullámvasúttá válik a Fizetős nap, a filmvégi csavar pedig garantáltan fejbe kólint” – olvasható az egyik kritikában.

Urmai Gábort a film első asszisztense, Csala József ajánlotta a rendező figyelmébe, így casting nélkül kapta meg a korrupt rendőr szerepét. A történet Észak-Magyarországon játszódik, de a Budapesttől alig félórányira fekvő Bag cigánytelepén forgatták.

Kellemes meglepetés

– Sokfelé járok az országban, látom, hogy milyen körülmények között élnek az emberek, de teljesen más átutazni egy szegények lakta településen, mint néhány napot egy cigánytelepen tölteni – mondja Urmai Gábor.

– El kellett fogadtatnunk magunkat az ott élőkkel, de egyfajta távolságtartásra is szükség volt ahhoz, hogy a munkánkra tudjunk koncentrálni. A rendező a helyiek közül is válogatott szereplőket, akik ezzel nem csak a sorsukon keresztül kerültek bele a filmbe, és akik egyébként nagyon örültek a lehetőségnek.

– Jó élmény volt a forgatás, remek kollégákkal és nagyon profi stábbal dolgozhattam együtt, ráadásul csupán két hét telt el és máris belecsöppentem az Inferno című filmbe. Szinte szó szerint! Késő éjjel csörgött a telefonom: kiderült, hogy az egyik olasz szereplő megbetegedett. Másnap reggel hatra kellett mennem a castingra, Ron Howard rendező pedig engem választott ki a jelentkezők közül. Érdekes volt megtapasztalni a két forgatás körülményei között lévő különbséget: az amerikai szuperprodukció helyszíneire golfkocsival vittek bennünket, kávét kaptunk és gyümölcsöt – mindent megtettek azért, hogy a színésznek csak a feladatára kelljen figyelnie, és nagyon kellemes meglepetés volt megtapasztalni a világsztár Tom Hanks szerénységét, alázatát – mondja Gábor, aki örül annak, hogy a színház mellett a film világában is megmutathatja magát.

– A színházban legalább hat hét áll a színész rendelkezésére, hogy megformálja a szerepét, és arra is van lehetősége, hogy egyik estéről a másikra javítson az alakításon. A filmben egy adott pillanatban kell a legjobbnak lenni, és hiába tudja az ember akár már másnap, hogy másképpen kellett volna valamit csinálni, nincs mód a javításra. Mind a kettő másféle koncentrációt igényel, mások a szépségei, nehézségei.

KM-SzA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában