Tiszavasvári hírei

2016.04.01. 07:48

Megbarátkoztak a romák a légiósokkal Tiszavasváriban

Tiszavasvári - Kezdetben tartottak a romák a „járőröző” légiósoktól, ma már azonban kedélyesen elbeszélgetnek velük, konfliktusnak, fenyegetettségnek, rettegésnek nyoma sincs a szegregátumban.

Tiszavasvári - Kezdetben tartottak a romák a „járőröző” légiósoktól, ma már azonban kedélyesen elbeszélgetnek velük, konfliktusnak, fenyegetettségnek, rettegésnek nyoma sincs a szegregátumban.

Mint arról korábban beszámoltunk, Tiszavasvári képviselő-testülete nemrégiben együttműködési megállapodást kötött a Becsület Légiója Egyesülettel abból a célból, hogy a cigány–magyar együttélésben tapasztalható anomáliákat, gondokat közösen próbálják megoldani, orvosolni.

– A Jobbik országos elnöksége úgy döntött, Rend és tisztesség elnevezéssel 2018-ra olyan választási programot dolgoz ki, melynek egyik alappillére a cigány–magyar együttélés során felmerülő problémák hathatós kezelése lesz – jelentette be csütörtökön dr. Fülöp Erik, a város polgármestere.

A Becsület Légiója tagjai civilként már hónapokkal korábban megjelentek Tiszavasváriban, hogy segítsék az önkormányzat és a hatóságok munkáját.

– A február végi testületi döntés után nyomatékosan felszólítottuk a Széles és a Keskeny utcákban élőket, hogy március közepéig tegyék rendbe a lakókörnyezetüket.

A helyszíni bejáráson örömmel tapasztaltuk, hogy egy hónap alatt megtisztult a szegregátum: eltűnt a szemét a portákról és a közterületekről, az illegális áramvételezés pedig nullára csökkent. Utóbbiban nagy segítségünkre volt a rendőrkapitányság és a Becsület Légiója is – számolt be a pozitív fejleményekről a polgármester, ugyanakkor hangsúlyozta: a Rend és tisztesség program ennél sokkal összetettebb, elsősorban a társadalmi együttélés alapszabályait szeretnék betartatni mindenkivel.

Értük, nem pedig ellenük

Az elkövetkezendő időszakban fokozottan figyelni fognak a szegregátumokban élő gyermekek testi, lelki, szellemi, erkölcsi fejlődésére, mert ezen a téren még komoly hiányosságok vannak.

– Gyakran tapasztaljuk, hogy a fiatalok tetvesek, ótvarosak, rühesek, kerülik az iskolát, mert odahaza nem adottak a tisztálkodáshoz, tanuláshoz szükséges feltételek. Jelzésekkel élünk majd az illetékes hatóságok felé, hogy a nehéz sorsú gyerekek minden segítséget megkaphassanak a fejlődésükhöz – mutatott rá dr. Fülöp Erik.

Elmondta: segíteni szeretnék az oktatási-nevelési intézményekben dolgozók, a családsegítő központ és a védőnők munkáját, és csak végső esetben szeretnének a rendőrséghez és a gyámhatósághoz fordulni – a fiatalkorúak érdekében.

A város első embere határozottan cáfolta azokat az alaptalan híreszteléseket, mi­szerint a program diszkriminatív és érdeksértő lenne. – Minden döntésünk a cigány családok javát, társadalmi reintegrációját szolgálja segítő szándékkal, együttműködésre építve, békés és jogkövető eszközökkel – hangsúlyozta.

Szemmel tartják a telepet

„Hogyan segíti a Becsület Légiója a fenti célok elérésében Tiszavasvári önkormányzatát?” – kerestük meg kérdésünkkel Orosz Mihály Zoltánt, az érpataki modellt alkalmazó, legitimen működő jogvédő civilszervezet vezetőjét.

– Tagjaink uniós alapjogukkal (személyek szabad áramlása) élve civil ruhában, legfeljebb egyesületi kitűzőt viselve, békésen, de nyitott szemmel, rendszeresen szoktak sétálgatni a szegregátum közterületein, és ha bármilyen jogsértést, bűncselekményt észlelnek, azt azonnal jelzik az illetékes hatóságnak. Cselekedeteinket soha nem az elkövetők származása, hanem a tetteik indokolják. Nem véletlen, hogy sok törvénytisztelő roma kifejezetten örül a jelenlétünknek. Tiszavasváriban egyébiránt – az alapszabályunkban foglaltaknak megfelelően – szaktanácsadást és szakértői feladatokat végzünk – mondta Orosz Mihály Zoltán.

KM


Tiszavasvári - A megyei roma alelnök nem érti, mi szükség „idegen légiósokra”.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!