Törökméz

Törökméz
© Fotó: AFP
A Hürrem szultána, Rüsztem pasa, Szümbül aga szintjén megrekedőkhöz, a Kuzey Güney, illetve a Fatmagul szappanoperákon szocializálódókhoz képest másként is lehet látni, láttatni a törökséget. Ladányi Tóth Lajos jegyzete.


A népszavazáson a választópolgárok 51 százaléka voksolt a végrehajtó elnöki rendszer bevezetése mellett. A köztársasági elnök által szorgalmazott alkotmánymódosítás kiszélesíti az államfő jogkörét, megszűnik a miniszterelnöki tisztség, így Recep Tayyip Erdogan a végrehajtó hatalom feje. Hogy ez egyenes út-e az önkényuralmi rendszerhez, hamarosan kiderül a félholdas ég alatt.

Nem elhanyagolható (sőt!…) a „maradék” 49 százalék akarata: Törökország csaknem fele nem ért egyet az elnöki rendszer bevezetésével. A két kontinensnyi nemzet sajátossága a megosztottság: a nagyvárosokban csökkent az elnököt támogatók aránya, a kurd területeken a nemleges szavazatok kerültek többségbe, és végül a külföldön leadott voksok segíthették az igen szavazatok győzelmét. A európai vezetőket náci maradványoknak nevező államfő nem ülhet a babérjain, mert bár révbe ért az elképzelése, bármerre néz, figyelmeztető jelekkel szembesül. Mai nyelvre lefordítva: időzített bombák veszik körül.

Ladányi Tóth Lajos
hirdetés