Uncategorized

2018.08.23. 16:19

Csend, család, csicsergés

Nyíregyháza - Ifj. Rimaszombati András: A horgászat megtanít a türelemre, a koncentrálásra.

Nyíregyháza - Ifj. Rimaszombati András: A horgászat megtanít a türelemre, a koncentrálásra.

Az időjárásra nem lehetett panasz augusztus 20-án, hiszen egy felhőt sem lehetett látni az égbolton, így a legtöbb horgász árnyékos helyről igyekezett megakasztani a halakat Nyíregyházán, a Bujtosi-tónál. Bokrok árnyékában várta a kapásokat a nyíregyházi Rimaszombati család négy tagja is.

Közel van a Bujtos

– Karcagon nőttem fel, az édesapám szerettette meg velem a horgászatot. Az ottani bányatóhoz, valamint a közeli csatornákhoz jártunk horgászni – elevenítette fel a kezdeteket Rimaszombati András. – A feleségem idevalósi, így kerültem Nyíregyházára. Kisebb szünetekkel a horgászat mindig része volt az életemnek. Régebben eljártam a Tiszához és a Bodroghoz is, de most már a Bujtosi-tó lett a kedvenc horgászvizünk, hiszen a családdal bármikor kijöhetünk ide. A két fiam, a 13 éves András és a 10 esztendős Ádám már tőlem leste el a horgászat titkait. Szerencsére szeretnek horgászni, nem kell noszogatni őket, ha arról van szó, hogy megyünk a természetbe. A Vasutas Horgászegyesületnél vagyunk tagok, de váltottunk ide engedélyt mindhármunknak.

– Gyakran a hétvégén is dolgozom, ezért gondoltuk úgy, hogy az állami ünnepet a tó partján töltjük, kihasználjuk, hogy most együtt lehetnek a szülők és a gyermekek.

Mikor a nagyobbik gyermeket, Andrást arról faggattuk, mit szeret a horgászatban, így válaszolt:

– Engem felüdít az itteni csend, a nyugalom, a madárcsicsergés. Jó az is, hogy az egész család együtt lehet. A horgászat megtanít bennünket a türelemre, s arra is, hogy egy dologra nagyon koncentráljunk – magyarázta a szeptembertől 7. osztályos diák, akitől megtudtuk azt is, hogy mivel etetnek.

– Főtt búzát használunk, amit összekevertünk eper ízesítésű Marosi mix etetőanyaggal, csaliként pedig csonti, pinki és giliszta kerül a horogra. Most csak egy-két kisebb halat fogtunk, de akasztottunk már ezen a vízen egy kilogrammos pontyot is. Néha sikerült fognunk méreten aluli kis pontyokat is, amelyek már ebben a tóban kelhettek ki az ikrákból.

Nyári horgásztáborban

Mint a srácok elmondták, annyira szeretnek horgászni, hogy részt vettek a Vasutas Horgászegyesület nyári gyermektáborában is, amit az orosi tavaknál rendeztek meg.

– Tanultunk horgot kötni, s tudjuk, hogyan kell a fogási naplót vezetni. Természetesen az elmélet mellett gyakorlati oktatás is volt, vagyis mi is horgászhattunk úszós készséggel. Nagy élmény volt a keszegek és a kisebb pontyok megfogása – tette hozzá András.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!