Nyíregyháza hírei

2015.03.20. 14:39

Mentik a régi tárgyakat

Kálmánháza - A családoknál még sok-sok olyan eszköz van, amit érdemes megmenteni az utókor számára.

Kálmánháza - A családoknál még sok-sok olyan eszköz van, amit érdemes megmenteni az utókor számára.

Az egyik szemük sír, a másik nevet. Kálmánháza két amatőr helytörténészének, Nagy Tamásnak és Kiss Jánosnak az érzelmi állapota jellemezhető ezzel a szólással.

– Örülünk, hiszen az önkormányzattól kaptunk egy üres épületrészt, amiben elhelyezhetjük a helytörténeti gyűjtemény sok-sok tárgyát.

Szekérbak, vályogvető furik

– Ugyanakkor szomorúak is vagyunk, mert a nagyobb tárgyakat már nem tudjuk itt bemutatni – mondják a község múltját kutató, a még meglevő tárgyi emlékeket összegyűjtő férfiak. – Tagadhatatlanul jobb a helyzet, mint korábban volt, s ezért csak köszönettel tartozunk az önkormányzatnak, de hát a családoknál még sok-sok olyan eszköz van, amit érdemes megmenteni az utókor számára. Sokan azért nem adják azokat a tárgyakat, mert nem tudjuk hová tenni – mutatnak körbe. – Pedig ajánlottak fel többek között fonott üléses szekérbakot, vályogvető furikot, trágyahordó targoncát, káposztás dézsát préssel. Az önkormányzattól ígéretet kaptunk arra, hogy lesz majd egyszer egy olyan nagyobb hely, ahol minden tárgyat be tudunk mutatni.

KM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!