Nyíregyháza hírei

2014.11.18. 15:37

Móricz-hetek a nyíregyházi színházban

Nyíregyháza, 2014. november 18., kedd (MTI) - Színes programsorozattal, többek közt játékos irodalmi vetélkedőkkel, novellaíró pályázattal és drámaíró versennyel emlékezik Móricz Zsigmond születésének 135. évfordulójára decembertől jövő februárig az író nevét viselő nyíregyházi színház.

Nyíregyháza, 2014. november 18., kedd (MTI) - Színes programsorozattal, többek közt játékos irodalmi vetélkedőkkel, novellaíró pályázattal és drámaíró versennyel emlékezik Móricz Zsigmond születésének 135. évfordulójára decembertől jövő februárig az író nevét viselő nyíregyházi színház.

A színház fennállása óta mindig kitüntetett figyelmet fordított arra, hogy névadójának emlékét, munkásságát és életművét ápolja, ez "édes teher nekünk" - fogalmazott Tasnádi Csaba, a teátrum igazgatója az eseménysorozatot beharangozó keddi, nyíregyházi sajtótájékoztatón.

A direktor emlékeztetett, hogy a társulat az elmúlt tíz évben az író több művét is feldolgozta és színpadra állította, a közönség így például a Barbárok, a Légy jó mindhalálig, a Móricz szerelmei és a Napló című darabokat láthatta, a Móricz 2009 című kezdeményezés keretében pedig három fiatal drámaíró írt új darabot, amelyeket három különböző rendező vitt színre ősbemutatóként.

Idén a Pillangó című kisregényéből készülő színpadi adaptációt láthatja a közönség 2015. február 28-án Szabó K. István, a nagyváradi Szigligeti Színház művészeti vezetőjének rendezésében. Ez a premier lenne a Móricz-hetek "megkoronázása", az előtte megtartandó programsorozatot pedig a nyíregyházi Krúdy-napok mintájára rendezi meg a színház az önkormányzattal közösen - fejtette ki Tasnádi Csaba.

A december elsején induló rendezvény Nyíregyháza mellett Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egészére kiterjed. Az első esemény keretében internetes vetélkedőt rendeznek középiskolásoknak és főiskolásoknak, majd december 8. és 14. között a nyugdíjas klubok számára tartanak vetítést egyes Móricz-művek filmadaptációiból. A középiskolásoknak rendhagyó irodalomórát tartanak, december 17-én pedig novellaíró pályázatot hirdetnek, amelynek keretében a pályázóknak a novella előre megkapott első és utolsó sorának felhasználásával kell írniuk egy pályaművet.

A téli szünetben lesz közösségi oldalon játszható játék, vízkereszti gyermekjárás, Móricz-korabeli játszóház a színházban, a középiskolások pedig különböző prezentációkat készíthetnek az író életművével kapcsolatban. Érdekes kezdeményezésnek ígérkezik a Pillangó olvasópróbájához hirdetett játék, amelyben az összes lakó részt vesz, akik a megye valamelyik Móricz Zsigmondról elnevezett utcájában élnek, a szerencsések pedig belépőt nyerhetnek a premierre.

A január végi "villám" drámaíró versenyen három szerző egy éjszaka alatt ír meg egy új színdarabot egy kisorsolt novellacímből, az elkészült művet másnap reggel három színházi rendező kezdi el próbálni a társulat tagjaival, este pedig bemutatják a művet közönségnek.

A februári hagyományos Táncfarsang keretében Móricz-fantáziát mutatnak be a helyi művészeti szakközépiskola tanulói, emellett a hónap elején a megyei könyvtárban akadályversenyt, február közepén pedig Torkos csütörtököt tartanak különleges Móricz-menüvel.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!