Helyi közélet

2014.09.05. 10:51

Élményekkel töltött turistacsalogató töltések

Nagyar - Háromnapos konferenciával ért véget a két éves Thetris projekt a nagyari Luby kastélyban.

Nagyar - Háromnapos konferenciával ért véget a két éves Thetris projekt a nagyari Luby kastélyban.

Töltések újratöltve. A szatmári puzzle összeállt: természeti értékek, kulturális örökségvédelem, páratlan szépségű templomok, a kerékpárutak révén turistacsalogató töltések. A Thetris projekt bevallott célja,hogy európai szinten népszerűsítse, illetve megóvja a helyi kulturális és vallási örökséget és őrizze a vidék vallási hagyományait. A tavalyelőtti indulás zárásaként a 49 települést tömörítő Felső-Tisza Vidéki Többcélú Kistérségi Társulás, a projekt ötletgazdája és vezető partnere látta vendégül nyolc európai ország tizenegy kistérségeinek reprezentánsait.

– A 2012 júliusában indult, az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával megvalósult projekt komoly kitörési lehetőséget jelentett a kistérség és a közép-európai partnerség számára. Olyan nemzetközi tapasztalatokra tehettünk szert, amelyeket hasznosíthatunk a jövőben is – említette Bauer Anett a Felső-Tisza Vidéki Többcélú Kistérségi Társulás képviseletében.

A Templomutakon Közép-Európában elnevezésű programban a szatmári és a beregi térség kulturális örökségvédelmi fejlesztését tartották szem előtt.

– A projekt célja egy közép-európai transznacionális templomút létrehozása volt. A Felső-Tisza vidéken nyolc templom lett kiválasztott, melyekben immár modern, háromnyelvű audioguide eszközök várják a látogatókat. Elkészült a templomok könnyebb megközelítését segítő részletes elemzés is, ami alternatív programlehetőségként kínálja fel a turistáknak a töltéseken lévő kerékpárutak használatát – fogalmazott Münnich Zsófia az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztés Ügynökség projektmenedzsere.

A három napos zárókonferenciának a nagyari Luby kastély adott otthont. Érkeztek Csehországból, Németországból, Szlovákiából, Szlovéniából, Lengyelországból, Ausztriából és Olaszországból vendégek, külföldi örökségvédelmi szakértők, a térség polgármesterei és egyházi személyiségei is részt vettek a nagyszabású rendezvényen.

Dr. Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője, Fehérgyarmat polgármestere, a Szilvaország Egyesület elnöke megjegyezte:

– Óriási élmény volt minden résztvevő számára a közös munka. Bár a két és fél éves, 2 millió eurós támogatású projekt véget ért, jó volna folytatni brüsszeli segítséggel az együttműködést. Ez volt első közvetlen kistérségi EU-s pályázatunk, a siker tetten érhető. A magyar fejlesztési miniszter szabolcs-szatmár-beregi, ami ideális belépő lehet nekünk a jövőre nézve. Ami tény: nálunk van a legtöbb középkori templom, ezeket az értékeket pedig meg kell becsülni.

KM-LTL

Speciális fotópályázat

A Thetris keretében írták ki a 3 D-s fotópályázatot 15-26 éves fiataloknak. A jelentkező maximum három templomot választhatott ki a Regionális Templom Útvonal listából. A pályázónak egy adott templomról olyan két sztereo fotót kell készítenie, melyek a későbbiekben 3 D fotóvá alakíthatóak, meghatározott anaglif fotótechnológia figyelembevételével. Mind a 11 regionális győztes részt vehetett a nagyari konferencián, akiknek dr. Tilki Attila ünnepélyes keretek között adta át a díjat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában