Hajdú-Bihar

2013.05.13. 13:34

A májusi eső aranyat ér(ne) - Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrumából

Debrecen - Jobbára száraz, területi átlagban jelentős csapadéktól mentes idő jellemezte május első dekádjának időjárását.

Debrecen - Jobbára száraz, területi átlagban jelentős csapadéktól mentes idő jellemezte május első dekádjának időjárását.Köszönhetően a tartós keleties-délkeleties áramlásnak, Kelet-Magyarország térségének időjárását száraz és meleg légtömegek alakították. Május első 10 napja során folytatódott a kora nyarat idéző meleg: a hőmérsékleteket tekintve a naptár szerint ilyenkor várható értékekhez képest hozzávetőleg egy hónappal jár előbbre időjárásunk.

A napi középhőmérséklet átlagosan 18-20 °C körül stagnált az időszakban, hasonlóan az 5 cm mélységben mérhető talajhőmérséklet értékeihez. Az említett időszakban a nagyobb csapadékot okozó frontok nem érintették a keleti országrészt. A két megye döntő részén tovább apadt a talaj felső rétegének vízkészlete, ez a csapadékmentes időjárás folytatódása esetén súlyosabb vízhiányos állapotot is előidézhet a sekélyen gyökerező növényeknél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!