Helyi közélet

2017.02.22. 15:40

Ömbölynél is vár már a határ

Ömböly - Összefogással, együttes erővel nemes célkitűzéseket lehet megvalósítani.

Ömböly - Összefogással, együttes erővel nemes célkitűzéseket lehet megvalósítani.

Mint lapunkban többször is megírtuk, az elmúlt szombaton megyénkben három településen is megnyitották ideiglenesen a magyar–román határt. Szerkesztőségünk munkatársa a garbolci és a zajtai ünnepségen vett részt, az ott történt eseményekről be is számolt részletesen lapunkban. A harmadik határnyitás Ömböly és Károlypuszta között történt szombaton, az ottani eseményekről dr. Gárdos László jegyzőtől kaptunk tájékoztatást.

Új lendületet kaphat

Történelmi pillanat részesei lehettek mindazok, akik részt vettek a február 18-án megrendezett ünnepélyes határnyitó ünnepségen. Több éves előkészítő munka és tervezés után valósulhatott meg az Ömböly–Károlypuszta (Szaniszló) közötti határszakasz megnyitása. Az eseményt személyesen is megtisztelték jelenlétükkel magyar és román politikusok, eljöttek továbbá a térség polgármesterei, a civil szervezetek, a történelmi egyházak képviselői.

A szombatonkénti határnyitásnak köszönhetően megszűnhet végre Ömböly zsáktelepülés jellege, a fejlődés pedig új lendületet kaphat. Az országhatár mindkét oldalán élők között valódi, élő kapcsolat jöhet létre, illetve a meglévő gazdasági, kulturális és társadalmi kapcsolatok még jobban elmélyülhetnek. Ezeknek a nemes céloknak a megvalósulása érdekében a közös partneri viszony kialakítása elengedhetetlen volt.

Trefán Gábor, Ömböly polgármestere a köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy az elmúlt évszázad talán legjelentősebb eseménye ez a falu életében. Külön is megköszönte Magyarország kormánya és a megye vezetése segítségét.

Perényi Zsigmond helyettes államtitkár gratulált a magas szintű szervezőmunkáért, egyben kifejezte azt a reményét, hogy idővel lehetőség lesz a mindennapi közlekedésre. Seszták Oszkár megyei közgyűlési elnök arra biztatott, minél többen éljenek a határnyitás lehetőségével, hiszen a forgalom nagyságától is függhet a jövőben a határnyitás gyakorisága. Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő elismerését fejezte ki mindazoknak, akik részt vettek a beruházás megvalósulásában.

Kardosi Zoltán, Szaniszló polgármestere a jövőbe mutatóan fogalmazott, amikor Ömböly és Szaniszló további közös fejlesztési lehetőségeiről beszélt. A romániai parlamenti képviselők és szenátorok a magyar állásponthoz hasonlóan pozitívan értékelték, valamennyien méltatták a két ország vezetőinek pozitív hozzáállását.

A nagykárolyi kastélyban

Ömböly önkormányzata a nyírbélteki és a piricsei nyugdíjas klubok tagjainak kulturális programot szervezett a határ túloldalán. Ennek keretében az idősek meglátogatták a román oldalon élő rokonaikat és megtekintették a Nagykárolyi Kastély Múzeumot. A településen élők közül sokan lépték át szombaton a határt és keresték fel immár a közel 60 kilométer kerülő út elhagyásával szeretteiket, rokonaikat.

A következő időszak közös programjainak tervezése folyamatban van, ebben részt vesznek a térség polgármesterei, civil szervezetei. A résztvevők valamennyien hitet tettek amellett, hogy összefogással, partnerséggel, együttes erővel nemes célkitűzéseket lehet megvalósítani.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában