Záhony hírei

2011.04.04. 14:43

60 éve született Záhony első díszpolgára

<p>Záhony - 1998-ban ítélték oda az első díszpolgári címeket a határvárosban, melynek kitüntetettjei a településen született neves tudományos kutató és feltaláló Dr. Béres József, valamint Sipos István MÁV vezérigazgató voltak.</p>

Sipos István 1951. március 24-én Kisvárdán született. Már gyermekkorában megérintette a vasút szele, hogy aztán szakirányú közép- és felsőfokú tanulmányai után Záhonyban forgalmistaként álljon a MÁV szolgálatába. A ranglétrát gyorsan végigjárva fiatalon lett a területi igazgatóság vezetője, később az akkori legnagyobb magyar vállalat vezérigazgató-helyettese, majd elsőszámú vezetője. Sohasem feledte szűkebb pátriáját és lehetőségeihez mérten mindig segítette a város fejlődését. Megfeszített munka után 1999. január 6-án, alig 48 évesen, a szolgálati helyén hunyt el.

Karizmatikus egyéniség volt

Rákos József, a róla írott életrajzi kötet szerzője így jellemezte: „Sipos István személye senkit nem hagyott érzelmek nélkül. Divatos szóval karizmatikus egyéniségnek lehetne nevezni, magam inkább ragaszkodnék ahhoz, hogy túlfűtött, vagány, céltudatos szakEMBER volt. Igen, így egybeírva, a szóösszetétel második felét csupa nagybetűvel.”

A záhonyi közlekedési szakközépiskola kollégiuma a következő hetekben vasúttörténeti vetélkedővel emlékezik meg a város első díszpolgáráról.

- Háda Zoltán -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!