Zugszállások, zugárusok Nyíregyházán

Zugszállások, zugárusok Nyíregyházán
Engedély nélküli szállásadókat leplezett le Nyíregyházán az állami és az önkormányzati adóhatóság, egy hónapon belül már másodszor. A közös akció során több mint ötven feketén elszállásolt vendéget találtak. A zugszállásokat a környéket ellepő külföldi, engedély nélküli árusok használták.

Az elmúlt két évben folyamatosan szervezett akciókat a NAV a határon túlról érkező zugárusok ellen. Mivel ezek az árusok adóelkerüléssel jutottak tisztességtelen előnyhöz, a környékbeli kereskedők levélben fordultak a NAV-hoz, és maguk is szorgalmazták a korábbi ellenőrzések folytatását – adta hírül Magyar Norbert, a NAV Észak-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságának sajtóreferense.

Szerdán hajnalban egy hónapon belül második alkalommal pénzügyőrök és adóellenőrök vették körbe az engedély nélkül üzemeltetett szálláshelyeket, amelyek a legegyszerűbb, de szabályosan működő szálláshelyek színvonalát is jóval alulmúlták. Noha a bérleti díjak nem álltak összhangban a silány minőséggel, a bevétel után nem fizettek adót a szállásadók. A helyszínen tartózkodó külföldieket a Bevándorlási Hivatal munkatársai ellenőrizték.

A NAV a hajnali ellenőrzést kiterjesztette a régió legnagyobb piacaként számon tartott területre is. Elsősorban a „kontárokat”, azaz az adószám nélküli vállalkozásokat ellenőrizték, és szükség esetén bírságot szabtak ki a törvénytelen kereskedelemért.

Az ellenőrök mellett célirányosan járták a sorokat a végrehajtók, és a nyilvántartott adótartozást a helyszínen szedték be a vállalkozásoktól. Az élénkülő forgalom miatt senki nem kockáztatta, hogy a NAV munkatársai lefoglalják az árukészletet. Pár óra alatt több mint hárommillió forintot fizettek a mulasztók, akik többségében Budapestre bejelentett gazdálkodók voltak. A pánikszerűen pakolászó árusokat a pénzügyőrök segítségével tartóztatták fel.
hirdetés