Autó - Motor

2014.04.22. 20:09

Tabaka József és a salakmotorsport

Interjú Tabaka Józseffel a május elsejei Salakmotor Páros Európa Bajnoki Elődöntő előtt.

Interjú Tabaka Józseffel a május elsejei Salakmotor Páros Európa Bajnoki Elődöntő előtt.

A debreceni Speedway SE magyar bajnoka vagy. Mikor szerezted meg és hol ezt a címet?

- A salakmotor-sporttal való kapcsolatom 2003-ra nyúlik vissza. Egészen pontosan az augusztus 20-i karneváli versenyre, hiszen itt voltam életemben először salakmotor versenyen. Egészen megbabonázott az ott megtapasztalt hangulat, a verseny, a motorok; mondhatni megfertőzött engem ez a csodálatos sport. A verseny végeredményére már nem is emlékszem, de ez a nap fordulópontot jelentett az életemben: itt, e napon eldőlt végleg: én is részese akarok lenni annak, amit úgy hívnak: salakmotorozás. Természetesen a családom, akiknek rengeteget köszönhetek, először ellenezték elhatározásomat, de amint látták rajtam, hogy mennyire erős a szándékom, onnantól kezdve mellém álltak és mindenben támogattak. Az első alkalommal az első körök alatt kicsit tartottam egy ilyen versenymotor erejétől, de félelmem szinte rögtön elillant; csak az a csodálatos érzés maradt meg bennem, amit mind a mai napig érzek, amikor nyeregbe ülhetek. Kétszeres Magyar bajnok vagyok. 2010-ben és 2012-ben szereztem meg ezeket a címeket. A zárófordulók Debrecenben voltak.

Ez a május elsejei verseny mennyire fontos Debrecennek és a Salakarénának.

- A Páros Európa-bajnokság mindig nagyon fontos esemény nekünk versenyzőknek is mert a hazánkat képviselhetjük. Minden olyan ország ahol van salakmotor figyelemmel kíséri ezt az eseményt. Így meg akarjuk mutatni mit is tudunk.

Magyar, orosz, lett, olasz, szlovák, szlovén, norvég versenyzők teszik tiszteletüket a megmérettetésen. Összesen hány indulóval lehet majd számolni és kit tekintesz riválisnak közülük és miért?

- Minden csapat 3 versenyzővel áll ki így 21 versenyző fog ellátogatni Debrecenbe. Nagyon nehéz lesz a verseny mert csak az első 3 juthat tovább. Az oroszok, lettek, szlovén motorosok nagyon jók de így, hogy a szlovákok elküldik az Európa-bajnokukat így 5 csapat nagyon jó eséllyel pályázik az első 3 hely valamelyikére. A norvég csapat egy fekete ló őket nem ismerjük nem tudjuk mire lehetnek képesek.

Salakmotor Páros Európa Bajnoki Elődöntő. Mit is érthetünk ez alatt, mert ugye eddig négy motorost láthattunk versenyezni?

- Itt is egy futamban 4 motoros fogja összemérni erejét azzal a különbséggel, hogy egy nemzetből 2 versenyző indul a futamban és egyszerre 2 nemzet indul a 2 versenyző pontja pedig összeadódik. Az első hely 3 pont 2. 2 pont, 3. 1 pont 4. 0 pont Így ha az első két versenyző egy csapatból van akkor 5 pontot kapnak míg a másik csapat 1 pontot.

A nézőknek milyen meglepetéssel szolgáltok majd?

- A versenyre ki fog látogatni a Monster Energy aki ajándékokat fog osztani a nézők között.

- Hajósi Miklós -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!