MAI ÉVFORDULÓK
Február 26. ezen a napon
MAI ÉVFORDULÓK Február 26. ezen a napon
Megszületett John Harvey Kellogg sebész, a gabonapehely atyja. (172 éve)

Szülőhelyének kórházában orvosként dolgozott, s testvérével együtt, a kórház betegeinek gyors fegyógyulása érdekében a lábadozóknak egészséges táplálkozást ígérő gabonatermékekkel kísérleteztek. (A Kellogg család vallásos adventista lévén nagy súlyt helyezett az egészséges életmódra.) 1894-ben véletlenül állították elő a gabonapelyhet: elfeledkeztek egy adag főtt búzáról, s éjszakára kint hagyták a szabadban. A következő reggel megállapították, hogy nem a várt összeszáradt anyag lett belőle, hanem különálló, szárazpehely. William 1906-ban már saját vállalatot alapított a búza - és kukoricapehely előállítására, majd fokozatosan javította a nyersanyagok összetételét.

172 éve
1852
Napóleon 1200 emberével elhagyta Elba szigetét, hogy újra meghódítsa Franciaországot. (209 éve)

A Frejust-ben partot ért Napoleon vezette csapat ellen XVIII. Lajos Francia király hadsereget küldött, mely Grenoble térségében találkozott az érkezőkkel. A létszámarány nem kedvezett a volt császárnak, ezért Napoleon kigombolva ingét a serege élén haladva hangos szóval szólította fel a király katonáit hogy ide lőjenek. Egyetlen lövés (pedig az elegendő lett volna) nem dördült el, s Napoleon - igaz, hogy csak 100 napra - de ismét császár lett.

209 éve
1815
Megszületett Boka Károly cigányzenész, aki a szabadságharc idején Kossuth Lajosnak is kedvenc muzsikusa volt. (216 éve)

Az 1840-es években a zenekara nagy népszerűségnek örvendett Debrecenben. 1845-ben érdemei elismeréséül Debrecen városa polgárai közé iktatta.

216 éve
1808
Megszületett Honoré Daumier francia festő, szobrász és grafikus, a karikatúra egyik legnagyobb mestere. (216 éve)

Karikatúráinak legtöbbje a La Charivari és a La Caricature francia lapokban jelent meg. A budapesti Szépműveszti Múzeumban több alkotása is látható.

216 éve
1808
Megszületett Victor Hugo francia költő, regény- és drámaíró (Nyomorultak). (222 éve)

Korának legtermékenyebb szerzője, az európai romantika egyik vezéregyénisége Főbb művei A párizsi Notre-Dame és A nyomorultak. Az Hernani és a A király mulat című drámája nyomán Francesco Maria Piave szövegére komponálta Verdi az Ernani és a Rigoletto című operáit.

222 éve
1802