Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.11.26. 20:10

„Egyfolytában bővülünk”

<p>Piroska és Miklós egykeként nőtt fel. Most – szűken véve – nyolc gyermeket nevelnek. A tiszalúci Pálfalvi család az első, amelyet karácsonyi Segítünk akciónkon keresztül bemutatunk Önöknek!&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/egyfolytaban-bovulunk/cn/boon-news-em_01-20071126-071734"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B> A hivatásos nevelőszülő</B></A>&#160;<dia width="850" height="630" alt="Segítünk - Pálfalvi család, 2007.11.26."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Seg_t_nk___P_lfalvi_csal_d__2007_11_26_/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Segítünk - Pálfalvi család, 2007.11.26." /></a></dia>&#160;<a href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-Karacsonyi-segitunk-I._flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></a></p>

A tiszalúci Pálfalviéknál zsong a ház, pedig a saját unoka még alszik. Anyán, azaz Piroskán csüng egy-két-három óvodás. Hogy beszélgethessünk, „saját” nagylányának int, foglalja le a kicsiket.
– Mindketten egykeként nőttünk föl. A két lányunk császármetszéssel jött világra, így nem vállalhattunk többet. De én gyermekek között dolgoztam, előbb bölcsődében, majd tíz évig óvodában. Több nevelőszülő is járatta oda a kicsijét, így jött az ötlet, hogy mi is megpróbáljuk. Hosszasan érleltük a gondolatot, megbeszéltük a szüleinkkel, a nagylányainkkal, mire megszületett a közös elhatározás: természetes nevelőszülőkként legyen még egy-két gyermekünk. Egy kislánytól fájó szívvel meg kellett válnunk, mert visszakerült az édesanyjához. De aztán egyre bővültünk (s velük a ház is), minthogy az első nevelt gyermekeinknek sorra születtek a testvéreik, s amint elérték az egyéves kort, immár mint hivatásos nevelőszülőkhöz, hozzánk kerültek a csecsemőotthonból.

Két testvércsokor

Váradi testvérekből így már lett Piroskáéknak három: János, Zsolt és Krisztián. Lázár testvérekből pedig négy: Renáta, Robi, Izabella és Patrik. A nagyfiú, Balogh Csaba kivételt jelent.
Csabi 6 éves korában került hozzánk, őt a nagymamája nevelte, aki meghalt.
Piroska minden gyermekéről lelkendezve beszél, mindegyikükről tud valami különlegeset mesélni. A nagyfiúk karatéznak, a két kislány mazsorettre jár. Csabi, amellett, hogy jó tanuló (a határrendészeti szakközépiskolába jár), mikor megtudta, hogy katolikusnak keresztelték, templomjáró lett, sőt rendszeresen ministrál.

Induló súly: 75 deka

A legizgágább kisfiúról, Zsoltiról megtudjuk: ikerterhességből született, 75 dekával.
– Amikor magunkhoz vettük, egyévesen is alig volt 7 kiló. A testvérére, Jancsikára azt mondták, készüljünk fel rá, hogy tolókocsihoz kötött lesz. De én már akkor ráztam a fejem, mert éreztem benne az életerőt. Igaz, rendszeres speciális fejlesztést igényelnek, de én hiszek benne, hogy őt is sikerül saját talpára állítanunk.
Az iskolások egyike sem napközis. Apa várja őket ebéddel. Utána Anya tanul velük, sorban, a legkisebbtől a legnagyobbig.
Most ennek van itt az ideje. De már várják a karácsonyt, a kicsik le is rajzolták nekünk, mit szeretnének. (Következő írásunkban olvasóinkkal is megosztjuk.)

Ha karácsony, akkor Segítünk!
Idén is szervezünk karácsonyi akciót, amelyhez várjuk olvasóink és partnereink segítségét, támogatását.
A korábbi években gyermekotthonban, lakásotthonokban nevelkedő gyermekek, tavaly a miskolci református kismamaház lakóinak karácsonyát szerettük volna szebbé tenni – mint utóbb bebizonyosodott, sikerrel. Riportokat közöltünk róluk, s egyenként is elmondhatták, milyen ajándékot szeretnének a karácsonyfa alá. Az idén hivatásos nevelőszülőknél cseperedő, az életbe általában nem kis teherrel indult gyermekek örömét szeretnénk azzal fokozni, hogy talán még a szokásosnál merészebb álmaik is teljesülhetnek. Az elkövetkezendő hetekben négy közösséget mutatunk be, az előzőek mintájára. Kérjük, kövessék nyomon írásainkat, s ha tehetik, vegyenek részt a közös örömszerzésben.
Az ajándékokat az idén – minthogy szerkesztőségünk felújítás alatt áll – a megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat címén és segítségével gyűjtjük (Miskolc, 3532 Károly u. 12.). Kérjük, ha lehet, szépen becsomagolva juttassák el oda adományukat, feltüntetve a tartalmat, s esetleg azt is, név szerint melyik gyermeknek szánják.


Kapcsolódó:


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!